Zemanovi zůstává vyživovací sonda do žaludku. ‚Když neupraví životosprávu, bude to trvale,‘ zní z Hradu

idnes.cz

Ačkoliv prezident Miloš Zeman z nemocnice hlásí, že je mu lépe, do žaludku má stále zavedenou vyživovací sondu. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdil člen konzilia Pavel Pafko. Tři zdroje z blízkosti prezidenta přitom tvrdí, že počítají s tím, že prezidentu bude mít vyživovací sondu trvale.

Prezident Miloš Zeman po několikatýdenní hospitalizaci prolomil mlčení a v pátek v rozhovoru pro Frekvenci 1 oznámil, že se cítí dobře. „Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální,“ uvedla hlava státu.

Hlasy z konzilia, které mělo její zdravotní stav hodnotit, ale říkají, že „zcela normální“ jeho stav ještě není. Prezident má totiž do žaludku zavedenou výživovou sondu, takzvaný PEG. Informaci o tom už před časem přinesl Deník Forum 24, ovšem s odkazem na nejmenované zdroje.

Až nyní ji serveru iROZHLAS.cz potvrdil břišní a hrudní chirurg a člen konzilia Pavel Pafko. „Pan prezident má momentálně PEG. Bylo to velmi rozumné, že mu sondu zavedli,” řekl Pafko.

Lékaři v Ústřední vojenské nemocnici tak učinili už 10. října, tedy první den Zemanovy druhé hospitalizace.

„Pan prezident měl laboratorní hodnoty, které ukazovaly, že je do jisté míry podvyživený,“ říká zdroj z prezidentova okolí. Jeho slova potvrzuje pod podmínkou anonymity i člen zdravotního konzilia. „Laboratorní hodnoty svědčily o tom, že ho je potřeba ho živit, proto se mu zavedla gastrostomická výživa,“ doplňuje.

Vydrží nekouřit?

Zatím nezodpovězenou otázkou zůstává, na jak dlouho bude mít tento výstup zaveden. Podle tří hlasů z prezidentova okolí se počítá s tím, že výživovou sondu bude mít dlouhodobě. Podle Pafka je ale možné, že prezident v budoucnu na výživové sondě závislý nebude.

„Jak dlouho bude mít výživovou sondu, bude záviset na tom, jak dlouho ji bude prezident potřebovat,“ říká Pafko s tím, že bude záležet, jak prezident bude dodržovat životosprávu, kterou mu lékaři ze střešovické nemocnice předepsali.

  Prezidentská kampaň začíná být vyhrocená, Vánoce jsou pro kandidáty komplikace, říká expertka

Jedním z faktorů bude i to, jestli prezident Miloš Zeman začne znovu kouřit a pít alkohol. Jak totiž server iROZHLAS.cz už popsal, prezident Miloš Zeman ještě začátkem září na lánském zámku za den běžně vykouřil i šedesát cigaret.

A ti, kdo se s ním setkali, potvrzují, že sahal po krabičce od jeho oblíbené značky Davidoff.  „Když se překouří, tak druhý den nejí,“ popisovali zase Zemanovi nejbližší spolupracovníci.

Hlava státu se v pátek nechala slyšet, že už měsíc nekouří. „Neříkám, že mi to vydrží, ale měsíc, to už je docela dlouhá doba,“ komentoval prezident.

Kromě toho se vedou také dohady, jak dlouho bude prezident v Ústřední vojenské nemocnici hospitalizován. Podle Pafka se počítá s tím, že prezident ve střešovické nemocnici bude ještě další tři týdny.

„Pokud nedojde k vážné změně zdravotního stavu či už pozitivní nebo negativní, tak lze předpokládat, že pan prezident si vyžádá nemocniční péči na další tři až čtyři neděle,“ řekl.

Členové lékařského konzilia se shodli, že hlava státu se nemůže naplno věnovat práci. A stanovit prognózu vývoje zdravotního stavu je obtížné. „Prezidentův stav nadále vyžaduje hospitalizační péči. A v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem,“ uvedl lékař Tomáš Zima, končící rektor Univerzity Karlovy a šéf konzilia. „Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné,“ upozornil.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com