Iniciátoři výzvy Chcípl pes nabídli v Praze rybí polévku

idnes.cz

Iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl pes dnes na Staroměstském náměstí v Praze nabídli kolemjdoucím rybí polévku uvařenou v jejich restauracích. Pro misku s voňavým pokrmem přicházeli bezdomovci i kolemjdoucí turisté, kteří si původně přišli prohlédnout vánoční strom. Organizátoři připravili 350 porcí a zároveň na místě otevřeli stánek s peticí Za normální svět – otevřeme Česko.

„Nejdříve jsme chtěli pouze otevřít petiční místo, ale vzhledem k prohlášení pana primátora (Zdeňka) Hřiba (Piráti), který zrušil rozdávání štědrovečerní polévky bezdomovcům jsme se rozhodli, že polévku rozdáme za něj,“ řekl ČTK jeden iniciátorů výzvy Jakub Olbert.

Zrušení rozdávání štědrodenní polévky na Staroměstském náměstí lidem v nouzi je podle organizátorů akce „typickým příkladem zbabělosti dnešních politiků a ukazuje, kdy opatření proti koronaviru škodí daleko více než virus sám o sobě“.

Jako petiční místo vedle stánku s polévkou umístili rakev jako memento likvidace práv a svobod. Lidé mohli buď petici podepsat, nebo do rakve symbolicky zatlouct jeden s posledních hřebíků. „Stále vycházíme ze stejného požadavku, pojďme otevřít Českou republiku a pojďme zrušit nesmyslná protiústavní nařízení české vlády,“ řekl Olbert. Podle autorů petice představují restaurace minimální riziko pro šíření nákazy.

Další z iniciátorů výzvy, majitel pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček protestuje proti vládním opatřením již delší dobu. V minulosti například nechal svou restauraci otevřenou i po 20:00, což byla zavírací hodina určená vládními opatřeními. Pokud vláda nepřijde s novou podobou kompenzací, plánuje Janeček na 3. ledna další protest. Chce vytvořit řetěz z půllitrů se svíčkami, který se potáhne od úřady vlády až na Staroměstské náměstí.

„Hlavním cílem naší výzvy je ale to, aby zůstaly restaurace otevřené a mohli jsme vydělávat. A nebráníme se třeba ještě zpřísnění hygienických opatření v restauracích,“ prohlásil před časem Janeček. Zároveň požaduje, aby vláda stanovila jasná pravidla, kdy se jaké podniky budou uzavírat, případně jak rychle přijdou kompenzace a v jaké výši.

  Vznik samostatné České republiky připomene setkání premiérů a koncert

Počet nakažených v posledních dnech roste. Ve středu přibylo v Česku 14.054 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst za posledních sedm týdnů a šestý nejvyšší od březnového začátku epidemie. Poměr pozitivních PCR testů na nový typ koronaviru ke všem provedeným byl ve středu nejvyšší.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com