Duka na půlnoční mši poděkoval pomáhajícím proti koronaviru

Poděkováním zdravotníkům, bezpečnostním složkám a všem, „kdo pomáhají nést tíži doby“ zahájil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka vánoční půlnoční mši v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Tradiční akce se uskutečnila za protiepidemických opatření. Po dohodě se Správou Pražského hradu se mohlo mše ve svatovítském chrámu zúčastnit 300 lidí v rouškách. Zájemci si již dva dny dopředu rozebrali lístky, které si mohli zdarma vyzvednout na recepci pražského arcibiskupství.

Pražské arcibiskupství získalo pro mši v katedrále výjimku, protože areál Hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Všichni přítomní včetně vystupujících zpěváků a hudebníků museli projít bezpečnostními rámy. Přítomní policisté kontrolovali povolení k parkování automobilů.

Program před půlnoční mší zahájil vánočním preludiem varhaník Josef Popelka. Poté zazněl March Georga Friedricha Händela a koleda Nesem vám noviny. Duka v úvodu mše poděkoval všem, kdo v první lini pomáhají v boji proti koronaviru. Půlnoční mše byla spojena s tradiční Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Smíšeného pěveckého sboru Janáček z Jablonce nad Nisou, Pěveckého sboru RadHost Praha a Pražského katedrálního sboru a orchestru.

Jako půlnoční mše se v římskokatolické církvi označuje slavnostní mše v předvečer Božího hodu vánočního, tedy narození Ježíše Krista. Vigilie před velkými svátky jsou v křesťanské liturgii doloženy od 5. století, slavily se ve východní i západní církvi a byly často spojeny s postem.

Historické sídlo českých králů a prezidentů bude otevřeno také pro návštěvníky bohoslužeb, které začínají 25. prosince v 10:00, 26. prosince v 10:00, na Silvestra v 16:00 a na Nový rok v 10:00. Na Boží Hod vánoční se také uskuteční v 16:00 setkání u jesliček. Přístup do prostoru Pražského hradu bude vždy pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to půl hodiny před začátkem.

Na Silvestra ve 13:00 začne u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze pouť Via Sancta Mariana. Po poutní trase půjdou účastníci do Staré Boleslavi, kde bude sloužit půlnoční mši svatou kardinál Dominik Duka v bazilice Nanebevstoupení Panny Marie u Palladia Země České.

  Fiala respektuje, že se Pavel ke snížení valorizace vysloví až po inauguraci

V Česku nyní platí mezi 23:00 a 05:00 zákaz vycházení, vláda nicméně udělila pro účastníky půlnočních bohoslužeb výjimku. Mnohé farnosti už ale předem od jejich konání upustily a sváteční bohoslužby připravily na časnější dobu. Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku se zpřísní od neděle 27. prosince tak, aby odpovídala nejvyššímu pátému stupni protiepidemického systému PES. V případě bohoslužeb je v pátém stupni možné využít desetinu míst k sezení, ve čtvrtém je to pětina.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com