Představitelé EU podepsali dohodu o vztazích s Británií

novinky.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel dnes v Bruselu podepsali dohodu, která upravuje vztahy Evropské unie s Británií od příštího roku. Dokument bude nyní letecky doručen do Londýna, kde jej podepíše premiér Boris Johnson.

Británie opustila EU letos na konci ledna. Do čtvrteční půlnoci se ještě nachází v takzvaném přechodném období, kdy musí dodržovat pravidla EU, na jejichž podobu ale již nemá vliv. Na Štědrý den se Londýn s Bruselem dohodly na podobě budoucích vztahů od 1. ledna 2021.

Dohodu, která má 1240 stran hlavního textu a dalších 800 stran příloh,  v Bruselu podepsali zástupci dvou unijních institucí: Evropské komise a Evropské rady. Evropský parlament zatím dohodu neschválil, hlasovat o ní bude až po Novém roce. Ujednání tak budou od 1. ledna platit jen provizorně. Tuto možnost už v pondělí schválili zástupci sedmadvaceti členských zemí EU.

Dokumenty, které von der Leyenová a Michel dnes v podepsali, teď zamíří na palubě letadla britského královského letectva do Londýna. Tam pod ně svůj podpis připojí i britský premiér Boris Johnson.

O dohodě, která mimo jiné umožní obchodovat mezi Británií a EU bez plošných cel, budou dnes debatovat a hlasovat také obě komory britského parlamentu. Očekává se, že Dolní sněmovna i Sněmovna lordů ujednání schválí. I kdyby se proti dohodě postavili někteří poslanci vládních konzervativců, má v parlamentu dostatečnou podporu. Hlasovat pro ni totiž budou i opoziční labouristé.

Autor: ČTK

  Reznikov: Rusko plánuje novou velkou ofenzivu, může začít už 24. února

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com