Írán podle Ruska oznámil úmysl obohacovat uran na 20 procent

Írán oznámil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) úmysl obohacovat uran až do 20 procent, uvedl dnes ruský velvyslanec v této mezinárodní instituci. Podle agentury Reuters se jedná o úroveň, jíž Teherán dosáhl před uzavřením jaderné dohody se světovými mocnostmi v roce 2015. Dosud Írán obohacoval uran na 4,5 procenta.

„Generální tajemník MAAE informoval radu guvernérů a Radu bezpečnosti OSN o záměru Teheránu zahájit obohacování na 20 procent,“ napsal na twitteru ruský velvyslanec v MAAE Michail Uljanov. Odkazoval přitom na ředitele této agentury Rafaela Grossiho.

Po jednostranném vypovězení Spojenými státy v roce 2018 začal Teherán porušovat většinu omezení, která z dohody vyplývaly, včetně povolených zásob obohaceného uranu i limitu pro jeho obohacování. Tvrdí, že se necítí být úmluvou vázán, neboť od ní USA odstoupily a uvalily na Írán sankce.

Dohoda dovolovala Íránu obohacovat uran do 3,67 procenta. Obohacováním se zvyšuje koncentrace izotopu 235, který je klíčový při jaderném štěpení uranu. Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, zatímco pro jaderné zbraně je zapotřebí obohacení nad 85 procent.

Autor: ČTK

  Prezident Ghaní prchal z Kábulu s hromadou peněz, tvrdí ruští diplomaté

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com