Demokraté kritizovali Trumpa za snahy změnit volební výsledky

seznamzpravy.cz

Za „zločinné, nebezpečné“ jednání a „zneužití moci“ označili představitelé americké Demokratické strany snahy šéfa Bílého domu Donalda Trumpa o změnu volebních výsledků ve státě Georgia. Trump se podle listu The Washington Post v sobotním hodinovém telefonátu pokoušel přesvědčit státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, aby našel dostatečný počet hlasů a zvrátil výsledek prezidentských voleb v tomto státě v jeho prospěch.

„Slyšeli jste o té nahrávce telefonátu? To byl hlas zoufalství a nestydaté, troufalé zneužití moci prezidentem Spojených států,“ uvedla zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová v neděli v Georgii, kam přijela podpořit demokratické kandidáty do Senátu.

Někdejší demokratický prezidentský uchazeč Julian Castro na twitteru napsal, že „prezident Spojených států vydírá státní úředníky ve snaze ukrást volby, které prohrál“. Jeho přístup je „zločinný a nebezpečný“, dodal Castro.

Demokratický poslanec Bobby Scott prohlásil, že Trumpovo „chování je hrozbou pro demokracii a zaslouží si, aby bylo předmětem vyšetřování“. Dokonce i republikánský kongresman Adam Kinzinger na twitteru napsal, že Trumpovo chování je „naprosto příšerné“.

Trump se stále nesmířil s výsledkem listopadových prezidentských voleb, v nichž prohrál s kandidátem demokratů Joem Bidenem. V Georgii Biden zvítězil o 11.779 hlasů. „Potřebuji jenom, aby se našlo 11.780 hlasů,“ řekl mimo jiné v sobotním telefonátu Trump Raffenspergerovi. Státní tajemník, který je stejně jako Trump republikán, ale prezidenta odmítl.

Autor: ČTK

  Polská policie: Běloruští vojáci chtěli přes hranici vytlačit desítky migrantů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com