EK jedná o nákupu dalších dávek první schválené vakcíny

seznamzpravy.cz

Evropská komise jedná o nákupu dalších dávek koronavirové vakcíny od společností BioNTech a Pfizer, s níž jako první schválenou látkou začala velká část členských států Evropské unie očkovat koncem loňského roku. Uvedl to dnes mluvčí unijní exekutivy v reakci na kritiku postupu komise při objednávání této vakcíny.

EK zatím zajistila pro členské země 300 milionů dávek, podle politiků z některých zemí by však v první fázi bylo potřeba více. Komise oponuje, že konkrétní výše objednávek záleží na státech samotných.

Distribuce vakcíny začala poslední týden loňského roku a řada členských zemí již naočkovala desetitisíce lidí. Například bavorský premiér Markus Söder však o víkendu prohlásil, že komise objednala očkovací látky od zmíněné dvojice firem příliš málo. Tajemnice finského ministerstva zdravotnictví Kirsi Varhilaová zase řekla, že její země chtěla již do konce roku dostat téměř osmkrát více dávek, než 40.000, které obdržela.

„Když jsme vyjednávali o nákupech vakcín, nebylo jisté, která bude první schválená. Snažili jsme se zajistit co nejširší nabídku,“ uvedl dnes mluvčí komise Stefan de Keersmaecker, podle něhož EK zajistila pro 450 milionů obyvatel unie na dvě miliardy očkovacích látek od šesti výrobců.

Komise nyní jedná o tom, zda by ke 300 milionům již zajištěných dávek od německé a americké firmy mohla přikoupit ještě další, řekl mluvčí. Dosud objednané množství bude podle něj mezi členské státy rozděleno nejpozději do konce září.

Unijní státy zatím k očkování přistupují velmi rozdílně. Zatímco v Německu dostává od prvních dnů vakcínu na 20.000 lidí denně, ve Francii či Itálii je postup pomalejší a například Nizozemsko ještě nezačalo s očkováním vůbec. Mluvčí komise dnes na kritiku pomalého postupu reagoval slovy, že počet nakoupených dávek a rychlost jejich distribuce a využití je v rukou členských zemí. Brusel jim podle něj již v říjnu vydal doporučení, jak vybírat prioritní skupiny obyvatel pro očkování či zajistit distribuci.

  Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová o víkendu prohlásila, že hlavním problémem není malé množství objednaných vakcín, ale nedostatečná výrobní kapacita. Zásobování očkovacími látkami se podle ní v příštích týdnech zlepší.

Nabídka vakcín v unii by se mohla rozšířit již tento týden. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) může ve středu vydat podmíněné povolení k využití vakcíny amerického výrobce Moderna, s níž komise uzavřela kontrakt na 160 milionů dávek.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com