V Krkonoších vyhlásili první stupeň lavinového nebezpečí

novinky.cz

Horská služba v Krkonoších dnes vyhlásila po sněžení v minulých dnech první stupeň lavinového nebezpečí. Jde o nejnižší stupeň z pětibodové škály. „Na hřebenech Krkonoš je 25 až 45 centimetrů sněhu. Za poslední sněžení napadlo 20 centimetrů nového sněhu,“ uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. Polská horská služba vyhlásila v Krkonoších první lavinový stupeň v neděli vpodvečer.

V současné zimní sezoně bylo lavinové nebezpečí v Krkonoších vyhlášeno poprvé. Minulou zimní sezonu to bylo poprvé 16. prosince 2019, předminulou zimu to bylo 10. prosince 2018.

Sníh padal za větru, takže více sněhu leží na závětrných svazích a ve žlabech. „Na závětrných svazích a žlabech se mohou vyskytnout malé laviny z navátého sněhu, které se zastaví ještě na svahu. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení a to zejména na strmých svazích,“ uvedl Dlouhý.

Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. První stupeň lavinového nebezpečí by měl zůstat v platnosti také v úterý.

Horská služba Krkonoše pro dnešek nechala v platnosti výstrahu z minulých dnů před ledovkou a náledím na některých turistických trasách v okolí Pece pod Sněžkou. Výstraha platí především pro modrou turistickou trasu, takzvanou Kavinovu cestu Obřím dolem ke Slezské boudě a turistickou zelenou cestu z centra Pece pod Sněžkou na Růžohorky. Horská služba doporučuje používat nesmeky.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

  Předsedkyní Trikolóry zůstává Majerová Zahradníková, funkci obhájila na sněmu

Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů a dalších turistických služeb. Pohyb turistů po horách pěšky či na běžkách nijak omezen není.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com