Španělsko se potýká se sněhovou kalamitou a čeká větší mrazy

Sněhová bouře Filomena paralyzovala velkou část Španělska a vyžádala si tam čtyři oběti. V madridském regionu napadlo až půl metru sněhu, nejvíce od roku 1971. V dalších dnech čekají zemi nebývalé mrazy, teploty mohou i v Madridu přes noc klesnout až k deseti stupňům pod nulou. Kvůli kalamitě, která v zemi zablokovala stovky silnic, ochromila i železniční dopravu a přerušila provoz na madridském mezinárodním letišti, dnes jednala španělská vláda. Ta podle deníku El País organizuje někde i konvoje pro převoz potravin, léků či vakcíny proti covidu-19.

Situace je velmi vážná zejména v madridském regionu, jehož šéfka Isabel Díazová Ayusová vyzvala Madriďany, aby se „chopili lopaty“ a místním úřadům a armádě pomohli s odstraňováním masy sněhu, aby se Madrid neproměnil v jedno velké kluziště. Regionální madridská správa také požádala španělskou vládu o další vojáky na pomoc.

Návrat k normálu bude trvat několik dní, silnice blokuje nejen masa sněhu, ale i popadané stromy, které množství sněhu neudržely. Na pět set lidí muselo v Madridu strávit dnešní noc ve sportovních centrech, protože se nemohli vrátit domů. Příval sněhu uvěznil jen v metropoli z pátku na sobotu na 1500 lidí v jejich autech na silnicích a pomáhat jim museli hasiči.

Od pátečního večera v Madridu nejezdí autobusová MHD, zrušeny byly i meziměstské dálkové železniční spoje z i do Madridu, jejichž provoz by měl být obnoven dnes odpoledne. Metro ve španělské metropoli jezdilo i přes noc, aby se lidé dostali domů.

Od pátečního večera je přerušen také provoz na mezinárodním madridském letišti Barajas, v sobotu bylo zrušeno na 400 spojů, dnes zatím dalších více než sto. Na letišti zůstalo uvězněno na 600 cestujících. Pokud se počasí nezhorší a odstraňování sněhu z ranvejí bude pokračovat stejným tempem, očekává provozovatel letiště postupné obnovení letů dnes.

  Putin radí filmařům neskrývat sovětské úspěchy za řádění tajných

Madridská policie nicméně musela řešit i nezodpovědné chování obyvatel, kteří v sobotu v centru města na řadě míst pořádali bitvy v koulování sněhem. Na jedné z těchto akcí bylo na sedm desítek lidí, ač navíc platí omezení shlukování kvůli epidemii covidu-19.

Tlaková níže Filomena, která kalamitu ve Španělsku způsobila, dnes ještě přinesla oproti pátku menší sněhové přeháňky zejména na severu a východě (v Katalánsku, Baskicku či Kantábrii) a postupně přešla na Středozemní moře. Příští týden ale meteorologové čekají na řadě míst Španělska velmi mrazivé teploty, jež mají ve Valladolidu, Burgosu, Salamance, Toledu či v Madridu klesat k deseti stupňům, přes den se mají v metropoli pohybovat kolem nuly. V Madridu teplota pod 10 stupňů Celsia klesla naposledy v lednu 1945, uvedl deník El País.

Silniční a železniční dopravu ochromila sněhová nadílka ve velké části Španělska. Ministerstvo dopravy dnes odpoledne uvedlo, že zůstává přerušen provoz na 170 silnicích. Na silnicích zejména v centrální, severní a východní části země uvízly stovky kamionů, jejichž řidičům vozí lidé z Červeného kříže přikrývky a jídlo.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com