Index rizika epidemie covidu klesl, je nejnižší od začátku roku

novinky.cz

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, dnes klesl z úterních 84 bodů na 81 bodů ze sta. Je tak nejnižší od začátku roku, ačkoli se stále drží na úrovni nejvyššího, pátého stupně pohotovosti PES. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Klesly všechny ukazatele pro výpočet indexu.

Tzv. reprodukční číslo kleslo z 1,12 na 1,01. Pokles pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Rizikové skóre PES se vypočítává kromě reprodukčního čísla také z údajů o průměru počtu nakažených na 100.000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory a podílu hospitalizovaných lidí s covidem-19, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Všechna tato kritéria dnes ve srovnání s úterým poklesla. Například podíl hospitalizovaných, u nichž nákaza nebyla prokázána před hospitalizací, klesl z 52 na 51 procent.

Autor: ČTK

  Jeden člověk zemřel při výbuchu v Ostravě, na místě zasahuje pyrotechnik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com