Od 15. ledna se budou registrovat na očkování i zdravotníci

rbc.ru

Od 15. ledna se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci. Na webu to uvedla Česká lékařská komora. Seniorů starších 80 let žije v Česku zhruba 440.000 a podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání. Od 1. února se pak k očkování budou moci registrovat i mladší lidé.

„Vzhledem ke změně v prioritizaci očkování zdravotníků, se kterou pan ministr na návrh komory souhlasil, dojde již od 15.1.2021 ke zpřístupnění parametru povolání, kde zájemce o očkování z našich řad bez ohledu na svůj věk uvede, že je zdravotník,“ uvedl na webu komory její prezident Milan Kubek.

Definitivní podobu metodiky očkování má dnes odpoledne projednat vláda. V předchozích dnech ji připomínkovaly kraje a další instituce. Požadovaly do prioritních skupin doplnit například vysokoškolské pedagogy, městské strážníky nebo dobrovolné hasiče. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k tomu v pondělí uvedl, že prioritní skupinu už není možné dál rozšiřovat.

Očkovat se v Česku začalo 27. prosince. Do víkendu dostalo vakcínu asi 40.000 lidí, přesná data zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví jednou týdně ve čtvrtek. Data o přesných počtech dodaných dávek dostupná nejsou. O víkendu premiér Andrej Babiš uvedl, že firma Pfizer dodala 101 plat po 975 dávkách, tedy 98.475 až 118.170 dávek podle toho, jestli se z lahvičky podaří nabrat pět nebo šest dávek. Dalších 70 plat, až 81.900 dávek, by mělo dorazit tento týden. Dnes také Moravskoslezský kraj obdrží prvních 8400 dávek od druhého výrobce, Moderny.

Autor: ČTK

  Stát podpoří českou ekonomiku sumou 1,2 bilionu korun, slibuje Schillerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com