Tržby obchodů zrychlily v listopadu meziroční pokles na 5,3 pct

olomouc.charita.cz

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly v listopadu meziročně o 5,3 procenta. Pokles tak výrazně zrychlil proti říjnu, kdy byly tržby ve srovnání s předchozím rokem nižší o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly očištěné tržby obchodníků v listopadu nižší o 5,6 procenta. Vývoj ovlivnila protiepidemická opatření.

„V listopadu pokračovala omezení maloobchodních prodejů, vyplývající z vládních opatření proti šíření koronaviru. Nejvíce se omezení dotkla kamenných obchodů s oděvy a obuví, nižší tržby však vykázala většina specializovaných prodejen,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Řada kamenných obchodů musela kvůli epidemii covidu-19 zavřít. Pokles jejich tržeb byl ale v některých případech částečně kompenzován prodejem prostřednictvím internetu, který se meziročně zvýšil o 36,5 procenta.

Prodejny s oděvy a obuví zaznamenaly pokles tržeb o bezmála 80 procent. Obchody se sportovním zbožím utržily o 37 procent méně, v prodejnách s potravinami byl pokles přibližně třicetiprocentní a v prodejnách domácích potřeb byly tržby nižší asi o pětinu. Šestiprocentní pokles hlásí lékárny a drogerie.

Vyšší tržby naopak zaznamenaly prodejny s počítači a komunikačním zařízením, nárůst v nich byl o 2,4 procenta. Nespecializované prodejny s převahou potravin utržily meziročně o 1,6 procenta více.

Za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziročně tržby očištěné o kalendářní vlivy o 11,3 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 14,1 procenta, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 17,8 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 13,2 procenta.

Autor: ČTK

  Průzkum: Průměrná cena starších bytů v ČR meziročně klesla o 9 pct

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com