Křetínský a Tkáč posílili ve Foot Lockeru. Koupili akcie za 640 milionů

Investorské duo Daniel Křetínský a Patrik Tkáč od začátku prosince navýšilo svůj podíl v americkém prodejci sportovních bot z deseti na současných 12,4 procenta.

V listopadu se stala společnost Vesa Equity Investment, za kterou stojí česko-slovenské duo Křetínský-Tkáč, největším akcionářem prodejce bot Foot Locker. A od té doby svou pozici ještě posílila.

Jen od začátku prosince nakoupili oba investoři akcie za 29,7 milionu dolarů (asi 640 milionů korun), přičemž poslední obchod proběhl na začátku ledna. Seznam Zprávy to zjistily z regulatorních oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry.

Křetínský a Tkáč mají buď velmi dobrý investorský čich, nebo notnou dávku štěstí, nebo zřejmě obojí. Od posledního obchodu čtvrtého ledna totiž hodnota firmy rostla z úrovně kolem 39 dolarů za akcii na současných zhruba 46 dolarů za akcii. Podíl obou investorů má tak v současnosti hodnotu necelých třináct miliard korun. Celkem je valuace Foot Lockeru 4,8 miliardy dolarů (104 miliardy korun).

„Další velké podíly drží BlackRock (8,9 procenta) a Vanguard (8,7 procenta). Lze očekávat, že Vesa bude vystupovat více jako aktivistický investor, tj. snažit se ovlivnit chod firmy. Naproti tomu BlackRock a Vanguard fungují zejména jako správci fondů, které provádí nákupy jednotlivých titulů s cílem pasivně replikovat indexy,“ soudí portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Vesa Equity Investment začala nakupovat loni po březnových propadech na světových burzách, kdy se akcie Foot Lockeru propadly pod dvacet dolarů. V druhé polovině května loňského roku už držela šestiprocentní podíl. Na konci listopadu pak už měla 10,3 procenta.

Za loňský rok se investice do Foot Lockeru poměrně výrazně zhodnotila. A Křetínskému a Tkáčovi se daří i v dalších titulech, které nakupovali.

„Hodnota portfolia menšinových pozicí ve společnostech obchodovaných na burze, včetně účastí v Royal Mail, ProSiebenSat.1, Foot Locker, Casino, Sainsbury’s nebo Maisons du Monde, vzrostla ke konci roku 2020 o 587 milionů eur,“ uvedla skupina EPH na svém twitterovém účtu. V korunách je to zisk asi 15,4 miliardy korun. Návratnost kapitálu dosáhla 115 procent, a díky využití úvěrů pak čisté zhodnocení dokonce 231 procent.

  Soud EU rozhodne o žalobě Agrofertu na Evropský parlament

Vesa Equity Investment je investiční společnost vlastněná Danielem Křetínským (53 procent) a Patrikem Tkáčem (47 procent). Patrik Tkáč je spoluzakladatelem a spoluvlastníkem společností skupiny J&T. Daniel Křetínský je dominantním akcionářem, předsedou a výkonným ředitelem Energetického a průmyslového holdingu (EPH), mezinárodní skupiny působící v oblasti energetiky a infrastruktury se sídlem v Praze.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com