Šéf SZÚ kvůli informacím o očkování rodin zaměstnanců rezignoval

zpravy.aktualne.cz

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský k dnešnímu dni rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné. Březovský uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a jako prioritu vnímá, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu.

Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Mluvčí ústavu očkování rodinných příslušníků popřela. Blatný na to ve středu reagoval slovy, že si Březovského předvolá. Obecně je podle něj nutné vyslat signál, že pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny nelze tolerovat.

Blatný dnes řekl, že s Březovským mluvil dopoledne. „Závažnost situace si uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval,“ uvedl. Babiš řekl, že události ze SZÚ jsou absolutně nepřijatelné. „Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření,“ doplnil. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal při představení rezervačního systému na očkování.

Březovský v prohlášení na webových stránkách SZÚ uvedl, že považuje za naprostou prioritu, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. „Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost. Z tohoto důvodu jsem se dnes rozhodl na svoji funkci rezignovat,“ uvedl.

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedl server. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

Podle Babiše byly dostupné dávky vakcíny rozděleny podle propočtů ministerstva zdravotnictví a příslušná místa jasně věděla, jaké jsou priority. SZÚ obdržel očkovací látky, protože je jedním z míst, která jsou schopná očkovat, doplnil Blatný. „Jedná se o relativně menší pracoviště, proto dostal tu nejmenší dávku, kterou lze distribuovat,“ uvedl.

  Prezident Zeman dnes odletí na návštěvu Rakouska

Podmínky pro její využití však byly stejné jako v dalších organizacích. „To znamená očkovat zdravotníky a seniory v domovech. To byl úkol, který dostali. Pokud nebyl splněn, a to evidentně nebyl, tak je to chyba, a ta se nyní řeší,“ prohlásil Blatný. Ministr bude žádat i další vysvětlení a případ dál prověřovat.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com