Policie vyšetřuje poničení ostravského památníku Rudé armády. Ruská diplomacie žádá opatření

Zatím neznámý pachatel či pachatelé poškodili památník padlých rudoarmějců v Ostravě-Zábřehu. Polili jej hořlavinou a zapálili. Incident vyšetřuje ostravská policie. V pátek to řekla její mluvčí Eva Michalíková. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová událost odsoudila. Rusko podle ní očekává, že české úřady přijmou opatření, aby podobným incidentům zabránily, uvedla agentura TASS. Podle českého ministerstva zahraničí byl památník už uveden do původního stavu. Česko podle resortu veškeré akty vandalismu spáchané vůči památníkům padlých odsuzuje.

Michalíková řekla, že policie se poničením památníku v Ostravě-Zábřehu zabývá od konce minulého týdne. Kamenný památník, který se nachází nedaleko Rudné ulice, poškodil kouř. „V současné době zjišťujeme a analyzujeme všechny dostupné informace,“ řekla mluvčí.

Dodala, že po neznámém škůdci kriminalisté pátrají. „Tímto žádáme veřejnost, která by mohla přispět jakoukoli informací k objasnění tohoto činu, aby se obrátila na linku 158,“ uvedla.

„Česká republika si váží obětí všech vojáků, kteří se podíleli na osvobozování Československa od nacistické okupace, a veškeré akty vandalismu spáchané vůči památníkům padlých rozhodně odsuzuje. To se v plné míře týká i incidentu v Ostravě-Zábřehu z 5. ledna 2021. Věříme, že celý případ bude příslušnými orgány řádně vyšetřen,“ sdělilo české ministerstvo zahraničí. 

Rychlé uvedení památníku do původního stavu podle resortu dokazuje, že česká strana přistupuje zodpovědně k plnění závazků vyplývajících z dohody mezi vládami České republiky a Ruské federace o vzájemném udržování válečných hrobů. „Doufáme, že stejným způsobem přistupuje k péči o československé válečné památníky i Ruská federace,“ dodala česká diplomacie. 

Zacharovová: Odsuzujeme vandalské činy

„Důrazně odsuzujeme nehorázné vandalské činy spáchané 5. ledna na předměstí českého města Ostravy v případě památníku rudoarmějců, kteří osvobodili tento region v dubnu 1945,“ řekla před novináři Zacharovová.

 Ruská federace podle ní očekává, že české úřady zajistí, aby se viníci z poškození památníku zodpovídali. „Počítáme s tím, že budou přijata důkladná opatření, aby se zabránilo podobným incidentům v budoucnu,“ dodala Zacharovová.

  Vlajka okupantů: Rusové vyvěšují vlajku SSSR v západních zemích za účelem propagandy a společensko-politické destabilizace

Vandalové dříve poničili památníky v Ostravě i Brně

Podobný případ policisté řeší od podzimu 2019. V centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz tehdy vandalové poškodili Památník Rudé armády v Komenského sadech. Památník, kde je uloženo 668 uren s popelem vojáků Rudé armády, československých tankistů a obyvatel Ostravy, kteří padli při osvobozování města, nebyl poškozen poprvé.

Tehdejší poškození památníku červenou barvou nahlásil 23. října městské policii kolemjdoucí. Kromě poškození čelní strany památníku se sousoším byl památník postříkán nápisy. Jedním z nich byl nápis „Budapešť 1956“, který připomněl maďarské protikomunistické povstání. Ve stejný den někdo barvou poškodil památník padlých rudoarmějců v Brně – Králově Poli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com