Ruský soud poslal Navalného na 30 dní do vazby

ct24.ceskatelevize.cz

Ruský soud dnes poslal opozičního předáka Alexeje Navalného na 30 dní do vazby, oznámil jeho advokát Vadim Kobzev. Navalnyj byl v neděli zatčen krátce po návratu do vlasti z Německa, kde se zotavoval z otravy novičokem. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru.

Zatčení kritizovali zástupci mnoha západních zemí včetně Česka. Někteří představitelé Evropské unie vyzvali v souvislosti se zadržením Navalného k diskusi o uvalení nových protiruských sankcí.

„Alexej Navalnyj bude zadržen na 30 dní do 15. února 2021,“ uvedl Kobzev na twitteru. Narychlo svolaný soud ve městě Chimki se verdiktem rozhodl vyhovět žádosti prokuratury, která pro Navalného žádala 30denní vazbu.

Navalnyj označil dnešní zahájení soudního procesu přímo na policejní stanici, kde je po svém návratu do vlasti zadržován, za nejvyšší možnou míru bezpráví. Zodpovědnost za něj nepřímo připsal prezidentu Vladimiru Putinovi. Později ve videu vyzval obyvatele, aby se nebáli a vyšli protestovat do ulic.

Leonid Volkov, jenž má na starosti síť regionálních štábů Navalného, později na twitteru napsal, že se v reakci na zatčení opozičního předáka už začínají chystat protestní shromáždění napříč celou zemí. Štáby je plánují na 23. ledna, napsal Volkov.

Vězeňská služba podle agentury TASS informovala, že opozičník byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním“ režimu podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru. Agentuře Reuters jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Právní obhájkyně Navalného dnes agentuře Interfax sdělila, že soud, jenž má rozhodnout o tom, zda změní Navalného podmíněný trest na nepodmíněný, úřady odložily na únor. Místo 29. ledna podle ní soud zasedne 2. února. „Důvody posunutí nejsou známy,“ uvedla Olga Michajlovová.

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník byl zatčen krátce po přistání v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíční rekonvalescenci v Německu po srpnové otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Evropská unie a Británie kvůli otravě touto látkou, kterou potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvalily sankce na spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruské úřady podíl na Navalného otrávení odmítají a zpochybňují, že vůbec byl otráven.

  V Rusku řekli, že dobyjí nejen Kyjev, ale i Vídeň, Berlín a Budapešť. Západ musí zastavit poblázněného Putina, aby na svém území dostal válku

Navalnyj označil svůj soudní proces za příklad Putinova bezpráví

Navalnyj označil dnešní zahájení soudního procesu přímo na policejní stanici, kde je po svém návratu do vlasti zadržován, za nejvyšší možnou míru bezpráví. Zodpovědnost za něj nepřímo připsal prezidentu Vladimiru Putinovi.

„Už jsem viděl hodně případů výsměchu spravedlnosti, ale ten děda ve svém bunkru se očividně tolik všeho bojí, že jednoduše roztrhal trestní zákoník a vyhodil ho do koše. Toto je nejvyšší možná úroveň bezpráví,“ řekl Navalnyj po dnešním zahájení procesu na policejní stanici ve městě Chimki. „Dědou v bunkru“ měl podle agentury DPA a dalších komentátorů na mysli ruského prezidenta Putina.

Navalného poradce Leonid Volkov nedlouho předtím uvedl na twitteru, že opozičníkova advokátka dostala ve 12:30 moskevského času (10:30 SEČ) úřední vyrozumění, že soudce se bude Navalného případem zabývat ve stejném okamžiku – tedy dnes ve 12:30 moskevského času, a to na policejní stanici. „Šílenství. Bojí se Alexeje dát k soudu, tak vezou soud k Alexejovi,“ napsal Volkov. Navalného právníci podle DPA postup úřadů označili za bezprecedentní, a to na ruské poměry.

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník byl zatčen v neděli krátce po přistání v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíční rekonvalescenci v Německu po srpnové otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Zadržení odsoudila řada politických představitelů a zemí včetně českého premiéra Andreje Babiše a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Někteří podporují diskusi o zavedení dalších unijních sankcí vůči Rusku.

Ruská vězeňská služba (FSIN) podle agentury TASS informovala, že opozičník byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním“ režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

  Ruská armáda zastřelila ukrajinského válečného zajatce za frázi „Sláva Ukrajině“. Video 18+

USA odsoudily zadržení Navalného

Spojené státy „důrazně“ odsoudily zadržení ruského opozičního politika Alexeje Navalného v neděli večer na moskevském letišti bezprostředně po příletu z Berlína, kde se řadu měsíců léčil z pokusu o otravu. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na prohlášení amerického ministra zahraničí.

„Spojené státy důrazně odsuzují rozhodnutí Ruska zadržet Alexeje Navalného,“ uvedl šéf americké diplomacie Mike Pompeo. V prohlášení vyjádřil také „velké znepokojení“ a zadržení na moskevském letišti označil za „poslední ze série pokusů umlčet Navalného a další opoziční představitele a nezávislé hlasy, které kritizují ruské úřady“.

Navalnyj je nyní na policejní stanici na moskevském předměstí Chimki, které leží na cestě z letiště Šeremeťjevo do centra metropole. Místní policisté tuto informaci potvrdili, ale s odvoláním na noční hodinu odmítli pustit k zadrženému advokáta, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na právníka Vjačeslava Gimadiho, který pracuje pro Navalného Fond boje proti korupci, a advokátku Olgu Michajlovová, která Navalného při letu z Berlína provázela.

„Zažalujeme nezákonné kroky pohraniční stráže a policie, které jej zadržely bez opodstatnění a nepustili k němu advokáty,“ řekla BBC. „V žádném případě nelze soudního rozhodnutí nikoho zadržovat déle než 48 hodin,“ dodala.

„Zůstane v cele až do rozhodnutí soudu,“ uvedla vězeňská služba podle AFP. Ta tvrdí, že Navalného zadržela, protože neplnil usanovení podmíněného trestu, a proto mu nyní hrozí 3,5 roku vězení.

K Navalného osvobození také vyzval příští poradce pro národní bezpečnost nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan. Podle agentury AFP rovněž požadoval „pohnání k odpovědnosti“ viníků Navalného srpnové otravy.

Zadržení Navalného již dříve odsoudili představitelé členských zemí Evropské unie včetně českého premiéra Andreje Babiše. Ministr zahraničí Tomáš Petříček na twitteru uvedl, že bude chtít věc projednat na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU. K okamžitému propuštění Navalného vyzval předseda Evropské rady Charles Michel. Po reakci na zatčení Navalného volají také Estonsko, Litva a Lotyšsko či Polsko.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová odpověděla na facebooku, kde žádala zahraniční představitele, aby „respektovali mezinárodní právo“ a věnovali se vlastním problémům.

Berlín a Londýn vyzvaly k okamžitému propuštění Navalného

Německý ministr zahraničí Heiko Maas i jeho britský protějšek Dominic Raab se dnes přidali k těm, kdo odsoudili nedělní zatčení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Ruské úřady vyzvali nejen k okamžitému propuštění aktivisty, ale také k vyšetření útoku chemickou zbraní, který na něj byl dříve spáchán, informovaly zahraniční agentury. Rusko výzvy označilo za snahu Západu odvést pozornost od vlastních problémů.

  Navalného spolupracovnici po razii obvinili z vloupání

„Rusko jeho vlastní ústava i mezinárodní dohody zavazují k ctění vlády práva a ochraně osobních práv. Tyto principy musejí být samozřejmě uplatněny i vůči Alexeji Navalnému. Měl by být ihned propuštěn,“ uvedl podle agentury DPA Maas.

Německý sociální demokrat také podotkl, že Navalnyj se vědomě vrátil do Ruska, protože ho vnímá jako svoji vlast jak v osobním, tak politickém smyslu. To, že ho úřady ihned po jeho příjezdu zatkly, považuje Maas za „zcela nepochopitelné“.

„Místo stíhání Navalného by Rusko mělo vyšetřit, jak je možné, že na ruské půdě byla použita chemická zbraň,“ citovala britského ministra Raaba agentura Reuters.

Zatčení ruského opozičního předáka odsoudila řada politických představitelů a zemí včetně předsedy Evropské rady Charlese Michela, českého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a předsedy vlády Andreje Babiše, polského premiéra Mateusze Morawieckého, amerického šéfa diplomacie Mikea Pompea, představitelů Francie, Itálie, pobaltských zemí nebo Kanady.

Petříček již v neděli uvedl, že na ministerském jednání navrhne diskusi o možných nových unijních sankcích. Se stejným návrhem přišli dnes podle agentury Reuters i zástupci Litvy, Lotyšska a Estonska. „Naším cílem je vést konkrétní debatu o možných sankcích, které by mohla EU uvalit v souvislosti se zadržením (Navalného),“ uvedl litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

K okamžitému propuštění opozičníka vyzval i Úřad OSN pro lidská práva. Podle něj by se ruské úřady měly v Navalného procesu držet zásad vlády práva. Zatčení 44letého protikorupčního aktivisty úřad označil za „hluboce znepokojivé“.Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov reagoval poznámkou, že kritika ze strany západních zemí na adresu Moskvy kvůli zatčení Navalného má za cíl odvést pozornost od jejich vlastních domácích problémů i od krize liberální demokracie jako takové.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com