V Rusku začaly protesty na podporu Navalného, policie tvrdě zasahuje

V Rusku začala nepovolená shromáždění na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného, který byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu. Ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Policisté zadrželi desítky lidí. Protestní akce začaly na Dálném východě.

Ve Vladivostoku se podle opozičního listu Novaja Gazeta shromáždilo asi dva tisíce demonstrantů. Policie je silou rozehnala. Podle listu policisté odvedli do policejní dodávky alespoň jednoho člověka v bezvědomí. 

Ozbrojené složky též tvrdě zasahovaly proti protestujícím v největším ruském městě na Dálném východě Chabarovsku. Podle nezávislého zpravodajského serveru OVD-Info policisté zbili a zadrželi asi dvanáct demonstrantů. Celkem podle serveru policisté zadrželi alespoň 48 demonstrantů ve třinácti městech. 

Navalného, který je pokládán za nejvýznamnějšího Putinova odpůrce na domácí scéně, zadržela policie minulou neděli na moskevském letišti. Přiletěl z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru.

Navalnyj ve videu, zveřejněném v pondělí po soudním rozhodnutí o vazbě, vyzval Rusy, aby se nebáli a vyšli do ulic protestovat.  Úřady se projevů případné velké podpory Putinova odpůrce obávají, a proto proti svolávaným protestům zahájily rozsáhlou kampaň. 

Její součástí bylo zatýkání nejbližších spolupracovníků Navalného i varování před účastí na nepovolených akcích. Některé sociální sítě jako TikTok už smazaly příspěvky, které k protestům vyzývají, píše Reuters.

Navalnyj v pátečním videu své příznivce ujistil, že ve vězení je v dobrém fyzickém i psychickém stavu a nehodlá spáchat sebevraždu.  „Pro všechny případy oznamuji. Nemám v plánu se oběsit na okenní mříži, nebo si podřezat žíly či hrdlo obroušenou lžící. Také velmi opatrně chodím po schodech. Každý den mi měří tlak – je jako u kosmonauta, takže náhlý infarkt je vyloučen,“ uvádí Navalnyj ve zprávě, která je publikována na jeho instagramovém účtu.

  Válka by mohla skončit do konce roku, řekl ukrajinský ministr obrany

Ve vzkazu rovněž děkuje příznivcům za sdílení videa, které zveřejnil jeho tým tento týden, a v němž opoziční politik představuje výsledky vyšetřování svého Fondu boje s korupcí týkajícího se luxusní rezidence na pobřeží Černého moře, která podle něj patří ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. 

„Přišla advokátka a řekla, že už má 40 milionů zhlédnutí,“ konstatoval mimo jiné Navalnyj, jenž v současné době pobývá v moskevské vazební věznici Matrosskaja Tišina. „Vím jistě, že vně mého vězení je mnoho dobrých lidí a pomoc přijde,“ uvedl na závěr vzkazu. 
Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com