Rusko chystá útok, ukrajinská vláda radí lidem utéct z okupovaného území

seznamzpravy.cz

Rusko přesouvá své záložní síly z celé země a shromažďuje je poblíž Ukrajiny, aby je bylo možné použít pro budoucí ofenzivu. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany.

Ukrajinská vláda mezitím vyzvala obyvatele Ruskem okupovaných území na jihu země, aby se pokusili jakýmkoli způsobem odcestovat.

Podle britské vojenské zpravodajské služby velká část nové ruské pěchoty používá ke svým přesunům obojživelné obrněné transportéry MT-LB, které až dosud stály převážně ve skladech. Donedávna hrály tyto transportéry na obou stranách převážně podpůrnou roli. a Rusko je dlouhou dobu považovalo za nevhodné pro jakýkoli transport pěchoty na frontové linii.

Transportér byl vyvinut v 60. letech minulého století a měl nahradit zastaralé obrněné pásové dělostřelecké tahače. Výzbroj tvoří kulomet.

Ukrajinské síly se dnes dál snažily zablokovat postup ruských jednotek v oblasti Donbasu na východě země, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Na frontové linii na východě hlásí ukrajinští představitelé intenzivní ostřelování měst a vesnic. Rusové tam útočí z několika směrů.

„Rusové střílejí podél celé frontové linie,“ napsal Hajdaj na sociální síti telegram. „Nepřítel se snaží postoupit z Luhanské oblasti do vesnic Doněcké oblasti,“ dodal. Během noci ruští vojáci podle něj podnikli v Luhanské oblasti přes 20 dělostřeleckých, minometných a raketových útoků. „Snažíme se ruské obrněné formace zadržet podél celé frontové linie,“ uvedl Hajdaj.

Rusové se již dříve nechali slyšet, že chtějí získat kontrolu nad celým Donbasem. Poté, co se jim minulou neděli podařilo dobýt město Lysyčansk a upevnit kontrolu nad Luhanskem, dali jasně najevo, že mají v plánu obsadit i části sousedního regionu.

Někteří analytici předpovídali, že po dobytí Lysyčansku bude Rusům nějakou dobu trvat, než se přezbrojí a přeskupí. V Luhanské oblasti ale žádnou „operační pauzu“ nezaznamenali. „Stále útočí a ostřelují naši zemi se stejnou intenzitou jako předtím,“ uvedl Hajdaj.

  Muž podezřelý, že v Kalifornii postřílel deset lidí, byl nalezen mrtvý

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková vyzvala obyvatele Ruskem obsazených oblastí na jihu země, aby odcestovali. Jinak podle ní hrozí, že okupační síly je mohou využít jako lidské štíty v případě ukrajinské protiofenzivy. Na páteční tiskové konferenci oznámila, že evakuace civilistů probíhají v části Chersonské a Záporožské oblasti. Z bezpečnostních důvodů odmítla uvést další detaily.

Na průmyslový Donbas, který tvoří Luhanská a Doněcká oblast, Rusko soustředí svou ofenzivu od chvíle, co se na jaře stáhlo ze severu Ukrajiny a od hlavního města Kyjeva. Proruští separatisté drží části obou východních oblastí od roku 2014 a vyhlásili tam dvě samozvané republiky – Doněckou lidovou republiku (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR). Rusko jejich samostatnost uznalo krátce předtím, než letos v únoru Ukrajinu vojensky napadlo.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com