Policie v sobotu zaznamenala více než 30 otevřených restaurací

Policie při sobotní akci iniciativy Chcípl PES zaznamenala po celém Česku více než 30 otevřených restaurací. Porušení vládních protiepidemických nařízení budou nyní řešit správní orgány. Ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI) policisté kontrolovali také horské hotely nebo penziony. Policie o tom dnes informovala na svém twitteru.

„Policisté včera (v sobotu) zkontrolovali ve spolupráci s ČOI desítky ubytovacích zařízení v horských oblastech a zatímco u poskytovatelů těchto služeb nebyly zjištěny žádné problémy, u provozovatelů restaurací to bylo naopak,“ uvedla policie.

Provozovatelé restaurací otevřeli na protest proti vládním nařízením. Stoupenci iniciativy Chcípl PES ve svých podnicích nabízeli k podpisu petiční archy. V úterý oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Policisté v sobotu po poledni například nařídili zavřít restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Kontrola dorazila i do baru Tátův obývák v Rokytnici v Orlických horách, do pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku nebo pivního šenku Čtyři růže v Brně. „Všechna porušení byla oznámena správním orgánům k projednání,“ uvedla dnes policie.

Některé podniky, které se původně chtěly protestu zúčastnit, nakonec vůbec neotevřely. Mezi nimi byla třeba jihlavská krčma U Piráta. Provozovatelka Anna Doležalová očekávala od organizátorů větší podporu v tom, jak postupovat a argumentovat například právě před policií, aby se nevystavovala postihu. Nechtěla také, aby sankce hrozily hostům.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

  Rakušan varuje před manipulátory, kteří nabízí jednoduchá ale nereálná řešení

Podle průzkumu společnosti Up Česká republika chybí možnost vyrazit s rodinou nebo přáteli do restaurace 66 procentům Čechů.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com