Přísnější pravidla tvoří na přechodech z ČR do Německa fronty aut

Kvůli přísnějším pravidlům pro příjezd pendlerů z Česka do Německa se dnes na některých hraničních přechodech do Bavorska již brzy ráno utvořily fronty aut. Napsala to agentura DPA s odvoláním na informace poskytnuté policií.

Dlouhé kolony se týkají přechodů v Horní Falci. Ve Waldmünchenu (na české straně Lísková) bylo asi 300 vozidel a ve Furth im Waldu/Folmava kolem 400, sdělil německý policejní mluvčí. Dodal, že počet vozidel a tím i dopravní zácpa neustále narůstají a fronta se podle něj už táhne až do České republiky.

Naproti tomu je klidnější situace na přechodu Schirnding/Pomezí nad Ohří, sdělil DPA mluvčí tamní policejní stanice. „Předpokládám, že většina dojíždějících již byla o víkendu testována, a proto nemají žádný problém,“ poznamenal. Dojíždějící mají povolen vstup do země s negativním testem ne starším než 48 hodin.

Německo minulý týden zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí a zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupila v platnost o půlnoci ze soboty na neděli.

Na hranicích v Plzeňském kraji čekají pendleři,zdrží se do hodiny

Hraniční přechody z ČR do Bavorska v Plzeňském kraji dnes od brzkého rána zažívají nápor pendlerů, kteří jezdí za prací každý den. Nejdelší asi dvoukilometrová fronta osobních vozů je z české strany zřejmě na Folmavě na Domažlicku. Ale jde to plynule, řekla ČTK domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dnes ráno jezdí nejvíce Čechů do německých továren.

„Zhruba půlkilometrová fronta je také v Lískové na Domažlicku a než se dojede k hranicím, tak to trvá zhruba půl hodiny, na Folmavě asi hodinu,“ uvedla mluvčí. Fronty se netvoří v Železné Rudě na Klatovsku. Na německé straně přechodu jsou odstavené desítky vozů a čeští pendleři stojí frontu na ulici před Arberlandhalle v Bayerisch Eisensteinu (Bavorská Železná Ruda), kde testují zdarma od 05:00 do 09:00.  

  Informace o Zemanovi: Hrad se tváří, že nepodléhá zákonům, míní ústavní expert

Na všech třech přechodech jsou na německé straně mobilní testovací stanice, na nichž Němci dělají zdarma pendlerům antigenní rychlotesty.

Čeští policisté tam zatím podle Brožové nekontrolují, jen v případě potřeby budou dohlížet na dopravní situaci.

Dálniční přechod Rozvadov, největší v Plzeňském kraji, je podle tachovské policejní mluvčí Dagmar Jirouškové průjezdný bez front. Podle informací ČTK je na německé straně odběrové místo až dále za hranicí u města Vohenstrauss v Horní Falci.

Německo od neděle pokládá ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast a nařídilo testy na covid-19 každých 48 hodin. Sasko se dohodlo s Čechy na kompromisu a chce dva testy na koronavirus týdně.

Podle prezidentky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové panuje mezi pendlery velká nervozita. Spolu s ministerstvy a vládou tlačí na bavorskou vládu, aby počet povinných testů pendlerů snížila. Dnes by spolu měli opět mluvit český premiér a předseda bavorské vlády. Podle Vintrové kvůli častým povinným testům, které jsou „logisticky neproveditelné“, zkolabují obě strany pohraničí. Čechů jezdí denně do Německa za prací kolem 60.000.

Na Pomezí jsou kvůli testování pendlerů dlouhé kolony

Provoz na hraničním přechodu do Bavorska v Pomezí nad Ohří dnes ráno komplikují kolony. Je to kvůli autům pendlerů, kteří čekají na testy na koronavirus, které Německo ode dneška vyžaduje. Od dnešních 4:00 zde Karlovarský kraj zřídil testovací místo, další je za hranicemi na německé straně.

Aktuálně jsou kolony k testovacímu místu dlouhé několik set metrů, auta ale míří k parkovišti, kde se testuje, ve čtyřech proudech. Dopravu tam řídí policie, zjistila na místě ČTK.Kolony čekajících aut se tvoří jen na české straně, kde mohou pendleři získat výsledek testů na počkání. Z testování na německé straně jsou výsledky do druhého dne. Policisté proto radí lidem, kteří nepotřebují aktuální test dnes, aby si zajeli na německé testovací stanoviště, kde kolony nejsou.

  Druhá dávky vakcín Moderna a Pfizer bude podaná po 42 dnech

Podle informací krajské policejní mluvčí Kateřiny Krejčí se daří fronty na testování oddělit od hlavní silnice, a tak samotný provoz na silnici do Německa plynulý. „I odbavování aut k testování je plynulé,“ řekla ČTK.

Ačkoli se možnosti testování posílily, už brzy ráno zde kolony před testovacími místy dosahovaly až dvou kilometrů. Testovací místo je schopné otestovat několik desítek lidí za hodinu.

Krajem zřízené testovací místo je typu drive-in, takže auta přijedou k jednomu stanu, kde vyřídí administrativní záležitosti, ve druhém stanu jsou přímo v autě odebrány vzorky a u třetího počkají na výsledek.

Pendleři musí ode dnešního dne při cestě do Bavorska předkládat každé dva dny nový negativní test ne starší 48 hodin. Ti, kteří míří do Saska, budou muset mít dva testy týdně.

Kvůli evidentně vyšší poptávce po testech chce Karlovarský kraj posílit i testovací místo v chebské nemocnici tak,aby si pendleři mohli opatřit aktuální test nejen cestou do zaměstnání v Německu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com