Čína se stala největším příjemcem přímých zahraničních investic

Globální přímé zahraniční investice se v loňském roce kvůli pandemii covidu-19 propadly o 42 procent na 859 miliard dolarů (18,4 bilionu Kč). Největším příjemcem těchto investic se stala Čína, která tak na prvním místě vystřídala Spojené státy. Vyplývá to ze zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Navzdory předpokládanému oživení světové ekonomiky UNCTAD očekává, že přímé zahraniční investice kvůli nejistotě kolem pandemie zůstanou slabé také v letošním roce. „Dopady pandemie na investice budou přetrvávat,“ uvedl šéf investičního odboru UNCTAD James Zhan.

Příliv přímých zahraničních investic do Číny v loňském roce vzrostl o čtyři procenta na 163 miliard dolarů. Spojené státy naopak zaznamenaly propad o 49 procent na 134 miliard dolarů. V Evropské unii se příliv přímých zahraničních investic snížil dokonce o 71 procent na 110 miliard dolarů, píše UNCTAD.

Přímé zahraniční investice zahrnují například převzetí zahraničních podniků či investice do nově vznikajících podnikatelských projektů v cizině. Jsou považovány za jeden z ukazatelů globalizace.

Autor: ČTK

  Austin přiletěl do Izraele, jednat bude o další fázi války v Pásmu Gazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com