Kde jsou naše vakcíny? EU chce, aby AstraZeneca vysvětlila omezení dodávek

golosameriki.com

Evropskou komisi neuspokojilo vysvětlení firmy AstraZeneca, proč v prvním období dodá zemím Evropské unie méně vakcíny, než se obě strany dohodly. Po jednání s vedením firmy to uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, podle níž chce unijní exekutiva vědět, kde jsou dávky vakcíny slíbené členským zemím.

Britsko-švédský výrobce takzvané oxfordské vakcíny sdělil v pátek komisi, že v první fázi dodá menší množství preparátu, než předpokládá dohoda. Firma to vysvětlila údajnými novými úpravami přípravku v souvislosti s koronavirovými mutacemi.

Některé členské státy vzápětí vyzvaly komisi, aby problém s omezenými dodávkami řešila. Kyriakidisová o víkendu napsala firmě kritický dopis a v úterý s jejím vedením probírala okolnosti omezených dodávek.

Ty budou podle zdroje agentury Reuters do konce března nižší o 60 procent proti původní dohodě. Do konce třetího měsíce roku by tak unijní země měly dostat celkem kolem 30 milionů dávek.

„Evropská unie předfinancovala vývoj vakcíny a její výrobu a teď chce vidět výsledky. A chceme, aby byla smlouva plně dodržena,“ uvedla Kyriakidisová s tím, že ji úterní vysvětlení firmy neuspokojilo. 

Podobný byl i výsledek druhého večerní jednání, po němž komisařka uvedla, že se obě strany opět spojí ve středu.

O podobném omezení dodávek vakcíny AstraZeneca mluvili v posledních dnech i politici mimoevropských zemí jako Austrálie či Thajsko.

S dodávkami má potíže také Pfizer

Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) by mohla již tento pátek oxfordskou vakcínu podmínečně schválit pro využití v EU. 

AstraZeneca by se tím po firmách Pfizer/BioNTech a Moderna stala třetím výrobcem, jehož látku budou země k očkování proti covidu-19 používat. Komise pro unijní země zajistila celkem 300 milionů dávek této vakcíny.

Problémy se v průběhu ledna objevily i v případě dodávek firmy Pfizer, která na několik týdnů snížila množství směřující do unijních států s odvoláním na rozšiřování výrobní kapacity. 

  Ruská armáda letos podle Medveděva rekrutovala na 280.000 lidí

Podle Kyriakidisové bude komise požadovat, aby firmy vyrábějící vakcíny v EU napříště oznamovaly své plány jejich exportu do mimounijních států.

„To se pochopitelně nedotkne humanitárních dodávek,“ upřesnila Kyriakidisová s odkazem na poskytování vakcín chudším zemím, s nímž unie výhledově počítá.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com