České nemocnice převzaly dva těžce nemocné pacienty s covidem z Rumunska

idnes.cz

Česká republika v sobotu převzala dva pacienty z Rumunska, kteří mají těžký průběh covidu. Muž a žena byli převezeni do nemocnice Na Bulovce a do Fakultní nemocnice v Motole.

Česko v sobotu vpodvečer převzalo dva pacienty z Rumunska s těžším průběhem covidu. Informaci Televize Seznam potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Muž a žena na umělé plicní ventilaci se léčí na Bulovce a v Motole, doplnila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Záchranáři je přepravovali do nemocnic z letiště ve Kbelích. Rumunsko patřilo na konci října v Evropské unii k zemím nejvíce zasaženým pandemií.

„Stalo se tak na základě žádosti rumunské strany o pomoc,“ uvedl mluvčí ministerstva. Dodal, že nejde o první takovouto pomoc, už v minulosti podle něj Česko přijalo pacienty z jiných zemí, bližší podrobnosti neuvedl.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka v Rumunsku vybíral vhodné pacienty pro transfer tým německých lékařů. Také komunikace probíhá v němčině. „Takže si s tím umíme poradit,“ zmínil Ludvík v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Rumunsko požádalo členské státy o pomoc, je tam velmi špatná situace a mají přeplněné JIP. My i Německo jsme vyšli vstříc. Uvidíme, jestli bude rumunská strana nebo jiná země požadovat další pomoc. Musíme být solidární,“ doplnil v televizní debatě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Rumunský zdravotnický systém je pandemií covidu-19 paralyzován, všechna lůžka na odděleních intenzivní péče jsou zaplněná a další pacienti musejí čekat, informoval v minulém týdnu server BBC. Podle něj byly již desítky lidí v kritickém stavu přesunuty do nemocnic v Maďarsku a Polsku.

V počtech úmrtí s covidem v přepočtu na obyvatele za poslední dva týdny je Rumunsko v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie na třetím místě. Hůře je na tom Lotyšsko s 245 mrtvými na milion obyvatel za 14 dní a Bulharsko s v přepočtu 243 mrtvými. V Rumunsku je to nyní 230 zemřelých za 14 dní na milion obyvatel.

  Afghánci mažou kvůli strachu z Tálibánu své účty na sociálních sítích

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com