Navalného příznivci na dnešek plánují další protestní akce

Spolupracovníci vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného si na dnešek naplánovali další protestní akci. Lidé mají ve vnitroblocích domů, kde žijí, rozsvítit svítilny na mobilních telefonech nebo zapálit svíčky a snímky z akce umístit na sociální sítě. Tato forma protestu má jeho účastníky ochránit před zásahy bezpečnostních složek a případným zadržením. Ruské úřady přesto důrazně varovaly, že plánované akce jsou nepovolené.

Jiní aktivisté chtějí v Moskvě vytvořit lidský řetěz na znamení solidarity s Navalného manželkou Julijou Navalnou a ženami, které jsou podle nich vězněné z politických důvodů nebo jinak pronásledované.

Navalnyj byl zadržen 17. ledna bezprostředně po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Následující den mu soud uložil 30denní vazbu. Na protest proti jeho uvěznění vyšly 23. a 31. ledna do ulic desítky tisíc lidí, proti nimž tvrdě zasahovaly bezpečnostní složky. Rusové protestovali i v den, kdy soud rozhodl, že politický aktivista má strávit dva roky a osm měsíců ve vězeňské kolonii kvůli porušování režimu dřívějšího podmíněného trestu odnětí svobody.

Od ledna úřady v souvislosti s akcemi na podporu Navalného zadržely přes 11.400 lidí a zahájily 90 trestních stíhání. Případné zájemce se snažily odradit i od dnešní akce. Ruské tiskové agentury TASS a Ria Novosti s odvoláním na nejmenovaný zdroj dokonce uvedly, že na protestech hrozí teroristické útoky.

Autor: ČTK

  Izraelské volby vyhrál Likud, většinu pravicový blok ale nejspíš nezíská

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com