Podle Prymuly bude nutné aplikovat dva miliony dávek vakcín za měsíc

V České republice bude nutné podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví za ANO Romana Prymuly nutné očkovat dva miliony dávek proti koronaviru za měsíc. Jinak se země nikdy nedostane na čísla, která potřebuje, uvedl. I když budou očkovat praktičtí lékaři, nemocnice musejí dramaticky zvýšit objem denně očkovaných, řekl Prymula v pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové.

Dosud v ČR podle Prymuly nebyla vakcína, kterou by mohli praktici očkovat, nyní je tu AstraZeneca. Rozhodně není proti tomu, aby se dominantně očkování ujali praktičtí lékaři, kterých je asi 5000. Musí se ale podle něj počítat s tím, že ne každý bude chtít klienty očkovat, počet se tak sníží třeba ke 4000. Očkovat by podle něj měli až 20 lidí denně, měli by zvládnout 50.000 až 80.000 lidí měsíčně.

Rychlé očkování je podle podle přednosty Ústavu biochemie 3. LF Univerzity Karlovy Jana Trnky zásadní cestou z krize. „Je ale zpackané“, řekl. Chybí podle něj detailní vakcinační plán, přestože ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tvrdil, že je vše připravené. „Pak tady vidíme, že máme 20.000 dávek AstraZeneca a bylo z nich za týden vyočkováno sotva tisíc. To je prostě průšvih,“ dodal.

Za „průšvih“ situaci považuje i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, měl by za to podle něj někdo nést zodpovědnost. Považuje to ale za dílčí problém. Praktici jsou podle něj okamžitě připraveni začít vakcínou AstraZeneca očkovat.

Chybou podle Prymuly bylo, že ministerstvo zdravotnictví nemělo distributora vybraného v soutěži. Za hlavní ale považuje nastavit systém tak, aby byl schopen zvládat statisíce vakcín, ne desítky tisíc, které se do ČR nyní dostávají. „To, kde se bude lámat chleba, to je opravdu, dejme tomu, březen, duben, květen, kdy opravdu to musíme vyočkovat, jinak máme jasný problém,“ uvedl.

  Česko si připomene výročí konce druhé světové války v Evropě

Zdravotníci podle webu ministerstva zdravotnictví k dnešnímu ránu aplikovali v celé zemi zhruba 447.600 dávek očkování. Proti viru očkují od loňského 27. prosince. Začalo se s vakcínou od společnosti Pfizer/BioNTech, od ledna i s látkou firmy Moderna. Ve čtvrtek začali aplikovat vakcínu AstraZeneca.

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com