Vláda prodlouží nouzový stav a probere novou tabulku opatření

Vláda dnes prodlouží nouzový stav, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření epidemie covidu, do neděle 14. února. Na mimořádné schůzi potvrdí výsledek čtvrtečního jednání Sněmovny, kde kabinet získal s podporou komunistů souhlas s prodloužením lhůty o tři týdny, nikoli o čtyři, jak žádal. Kdyby se tak nestalo, většina vládních protikoronavirových opatření, včetně například zákazu vycházení v nočních hodinách či omezení shromažďování a obchodu a služeb, by skončila dneškem. Aby platila dál, kabinet potvrdí jejich trvání.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října. Na jaře trval v Česku kvůli koronavirové krizi 66 dnů. Nynější potrvá po rozhodnutí vlády minimálně 132 dnů.

Vláda také probere návrh ministerstva zdravotnictví na úpravu opatření v nižších stupních protiepidemického systému PES. Nová tabulka by měla například umožnit organizaci některých kulturních či akcí pro lidi s negativním antigenním testem a respirátorem.

Ministři také posoudí, zda po vzoru Německa a Rakouska doporučí či opatřením nařídí nošení respirátorů či chirurgických roušek v hromadné dopravě a obchodech. Opatření má posílit ochranu před šířením epidemie, které může být rychlejší kvůli nové mutaci koronaviru.

Autor: ČTK

  Koaliční partneři chtějí s Vaňkovou kvůli fotografii s bílým práškem mluvit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com