Orbán požádal parlament o prodloužení zvláštních pravomocí vlády

svet.sme.sk

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes požádal parlament o prodloužení zvláštních pravomocí vlády, aby zvládla pandemii covidu-19. Zdůrazil, že pouze očkování umožní kabinetu zmírnit opatření proti šíření nákazy, zavedená loni na podzim, uvedla agentura Reuters.

Připomněla, že Maďarsko se minulý týden stalo prvním členským státem Evropské unie, který začal používat ruskou vakcínu Sputnik V poté, co ji schválil maďarský regulační úřad pro nouzové použití, aniž čekal na doporučení od Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA). Maďarský regulační úřad také schválil vakcínu čínského výrobce Sinopharm, také jako první v EU.

„Chceme víc než jen otočit oznámení ‚Zavřeno‘ na našich dveřích. Chceme znovu otevřít ekonomiku a celý občanský život,“ řekl Orbán parlamentu.

Premiér chce, aby byl zvláštní mandát jeho vlády prodloužen o 90 dní, na rozdíl od mandátu na dobu neurčitou, o který žádal a který dostal loni v březnu, což vyvolalo mezinárodní kritiku.

Podle těchto výjimečných pravomocí je vláda oprávněna vládnout za pomoci dekretů, ale parlament zůstává činný a může tyto pravomoci kabinetu opět odebrat.

Orbán uvedl, že Maďarsko potřebuje vakcíny rychleji, než jsou nyní dostupné v EU, a proto je nezbytný jejich dovoz z Číny a z Ruska a rovněž ze Západu.

Vládní letadlo dnes ráno zamířilo z Budapešti do Číny, kde naloží vakcíny čínské firmy Sinopharm postačující k očkování asi 250.000 z necelých deseti milionů obyvatel země.

„Jakákoli bezpečná vakcína, která už byla použita k očkování milionů lidí, je pro nás dost dobrá,“ uvedl maďarský premiér. „S nezbytnou péčí postupně zrušíme omezení,“ dodal.

Maďarský parlament 10. listopadu schválil Orbánově vládě „zesílené pravomoci“ na dobu 90 dnů. Zvláštní pravomoci byly tentokráte omezené časově i rozsahem, na rozdíl od loňského jara, kdy se souhlas parlamentu s mimořádnými pravomocemi bez stanovených limitů stal terčem kritiky doma i v zahraničí. Hovořilo se tehdy o autoritářství maďarského premiéra.

  Nezaměstnaní Američané přichází o podporu. Trump odmítl podepsat krizový balíček

V Maďarsku se od začátku pandemie potvrdilo 388.799 případů nákazy koronavirem, který způsobuje onemocnění covid-19. Celkem 13.752 pacientů nákaze podlehlo. Očkovat se zatím podařilo 336.297 lidí, z nichž 129.339 dostalo i druhou dávku vakcíny, napsala dnes maďarská tisková MTI.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com