Zeman by preferoval maďarskou cestu, nákup ruské vakcíny, řekl Bartoš

blesk.cz

Prezident Miloš Zeman si podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše přeje, aby se při očkování proti covid-19 využívaly jen vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou, ale preferuje maďarskou cestu. „Tam se naše názory rozcházejí,“ řekl Bartoš. Maďaři se rozhodli nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před tím, než ji schválila Evropská lékovou agenturou.

Zemanovi by podle Bartoše stačilo, kdyby vakcínu Sputnik V schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Před pár dny se kvůli zkušenostem s vakcínou Sputnik V vypravil do Maďarska i premiér Andrej Babiš.

Státní ústav pro kontrolu léčiv 11. února uvedl, že Evropská agentura pro  pro léčivé přípravky EMA dosud neobdržela žádost o průběžný přezkum ani o registraci vakcíny Sputnik V.

Podle šéfa Pirátů to není otázka geopolitická, ale zdravotní. „Zastávám názor, že by měly být všechny vakcíny, které tady budou používány, schváleny evropskou agenturou,“ řekl Bartoš. Stejný názor jako šéf Pirátů zastává v otázce očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Lidé musí mít motivaci zůstávat v karanténě

Bartoš jednal se Zemanem v úterý odpoledne na Hradě. Představil mu i plány předvolební koalice Pirátů a Starostů na zvládání covid-19.

„Je potřeba do té situace vnést nějaký prvek, který zvrátí ten buď rostoucí nebo trvalý trend přírůstků nově nakažených v České republice, i třeba s ohledem na tu novou britskou mutaci viru. Je to otázka motivace lidí zůstávat v karanténě. Pokud nemáme dostatek vakcíny na očkování patřičné části populace, tak je důležité, aby lidé zůstávali doma v karanténě,“ řekl po jednání s prezidentem šéf Pirátů.

Piráti stejně jako další poslanci opozice nepodpořili ve čtvrtek návrh vlády na prodloužení nouzového stavu. Zeman vyjádřil s rozhodnutím Sněmovny nespokojenost, situace podle něho ohrožuje zdraví a životy lidí.

  Zásah do předvolební kampaně, hodnotí politologové Zemanův dopis Hřibovi

Prezident Bartošovi potvrdil, že pověří vítěze voleb

Zeman šéfovi Pirátů potvrdil, že pověří sestavením vlády vítěze voleb a že mu dá šanci získat získat podporu 101 poslanců. Dál se o tom podle Bartoše nebavili.

Bartoš inicioval schůzku s prezidentem právě s tím, že ho zajímá, jak bude hlava státu postupovat po volbách. Piráti a STAN by podle nejnovějšího průzkumu Kantar pro ČT vyhráli volby a předstihli by ANO.

„Pan Bartoš musí vyhrát volby, to je základní podmínka, abych ho jmenoval premiérem,“ řekl prezident začátkem ledna.

„Já si počkám na tu povolební situaci a ať už to bude kdokoli, tak bude muset mít kromě vítězství ve volbách také zajištěnou, pokud nedostane 51 procent, nějakou koalici, protože co se stane, když ho jmenuji premiérem? Tak on sestaví vládu, s tou vládou půjde do Sněmovny a požádá o důvěru,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Blesk s tím, že jako vždy využije všech svých možností.

„A když tu důvěru nedostane, tak prezident má ještě jednu šanci jmenovat premiérem. Může to být tentýž, může to být druhý na pásce a podle Ústavy třetí šanci už má předseda Sněmovny,“ doplnil prezident.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com