Ceny ropy se pohybují oběma směry, drží se 13měsíčních maxim

byznys.ihned.cz

Ceny ropy se dnes pohybují oběma směry, ale drží se v blízkosti třináctiměsíčních maxim. Vzhůru je tlačí zastavení těžby v Texasu kvůli studenému počasí, dolů zase dohoda o mzdách, kterou uzavřeli zaměstnanci norského ropného odvětví.

Kolem 18:20 SELČ cena severomořské ropy Brent ztrácela 0,4 procenta na 63,02 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražovala o 0,2 procenta na 59,68 za barel.

V pondělí ceny ropy vystoupaly na třináctiměsíční maxima. Za minulý týden se cena obou zmíněných druhů ropy zvýšila o více než pět procent. K růstu cen suroviny dále přispívá postup očkování proti covidu-19, od něhož si trh slibuje oživení poptávky.

Švýcarská banka UBS zvýšila výhled ceny ropy Brent. Očekává, že severomořská ropa se bude v druhém pololetí letošního roku prodávat až za 68 dolarů za barel a její cena v březnu 2022 vystoupá na 70 dolarů za barel.

Studené počasí dnes ve Spojených státech zastavilo těžbu v Texasu i provoz tamních rafinerií. Tento americký stát produkuje kolem 4,6 milionu barelů ropy denně a nachází se zde 31 rafinerií.

Zaměstnanci norského ropného odvětví dnes uzavřeli dohodu s odborovým svazem Safe ohledně mezd, což zabránilo stávce v ropném terminálu Mongstad. Případný protest zaměstnanců by patrně vedl k zastavení těžby na velkých ropných a plynových plošinách.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent duben 63,02 63,30
New York – NYMEX WTI březen 59,68 59,47

Autor: ČTK

  Při podávání žádostí o pomoc čelí podnikatelé byrokracii a nesmyslným požadavkům, říká šéf komory

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com