Inflace v lednu dál poroste. I optimisté mluví nejméně o 7 procentech

seznamzpravy.cz/

V listopadu stoupla meziroční inflace na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Odhady ČNB překonala o 1,1 procentního bodu.

Lednová inflace překročí podle člena bankovní rady České národní banky Tomáše Holuba téměř jistě sedm procent, jde podle něj o optimistický odhad. S deseti procenty se ale nepočítá, řekl Holub v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.

Leden označil Holub za důležitý, protože firmy a obchodníci dělají nové ceníky. „Teď už je téměř jisté, že inflace přeleze sedmiprocentní úroveň. Jak vysoko se nad tu sedmičku dostane, to já momentálně si ani netroufám odhadnout,“ uvedl.

Meziroční odhad sedm procent označil Holub v dané situaci i vzhledem k očekávanému zdražení energií za spíše optimističtější číslo. Deset procent, jak o tom po zveřejnění listopadové míry mluvili někteří analytici, ale má za přehnaně varovné. Realistických by mohlo být osm procent. „Minimálně to nedokážu vyloučit,“ podotkl Holub.

Míra inflace by se měla podle odhadů centrální banky snižovat v druhém pololetí příštího roku. „Věřím zejména tomu, že se naplní náš výhled na druhou polovinu příštího roku, kdy už naopak čekáme, že inflace půjde poměrně rychle dolů,“ dodal Holub.

  EU se shodla na reformě rozpočtových a dluhových pravidel bloku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com