Americké akcie prudce stouply. Trhy věří ve stimulující zásah centrálních bank

Americké akcie v pondělí investorům výrazně zvedly náladu po drtivých propadech v minulém týdnu způsobených obavami ze šíření koronaviru a tvrdými dopady na reálné hospodářství. Jak upozorňují někteří analytici, současný optimismus stojí na víře, že do hry vstoupí s podpůrnými kroky světově významné centrální banky, zejména americký Fed.

Americký index Dow Jones, zahrnující třicítku předních akcií, stoupl o pět procent. Byl to jeho největší vzestup od jeho zrodu koncem 19. století. O rozkolísanosti pak svědčí fakt, že naopak ve čtvrtek 27. února stejný index klesl o 4,42 procenta. V tomto případě šlo o největší propad v dějinách.

Další americký index S&P 500 přidal v pondělí 4,61 procenta a technologický Nasdaq pak 4,49 procenta.

„Nadějí trhy naplňuje zejména mimořádné prohlášení americké centrální banky, učiněné 90 minut před koncem těžce výprodejového pátečního obchodování v USA. Šéf Fedu Jerome Powell v něm uvedl, že centrální banka bude náležitě reagovat tak, aby ekonomiku podpořila,“ připomněl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Dodal, že od té doby stouply sázky na to, že Fed zasáhne mimořádně, ještě před svým řádným zasedáním 17. a 18. března. Mimořádně Fed naposledy zasedal v roce 2008, po pádu investiční banky Lehman Brothers, kterým odstartovala kritická fáze světové finanční krize.

Minulý týden zažily akcie ve Spojených státech největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Výprodej akcií se prohloubil kvůli obavám, že rychle se šířící onemocnění způsobené novým typem koronaviru může způsobit recesi. Za celý týden index Dow Jones klesl o 12,4 procenta, Nasdaq o 10,5 procenta a S&P 500 o 11,5 procenta. Ztráty zaznamenaly indexy i za celý měsíc.

V pondělí se dařilo také asijským burzám. Mírnější růst vykázaly také některé evropské indexy: FTSE 100 o 1,13 procent, francouzský CAC 40 o 0,44 procenta. Celoevropský Stoxx 600 stagnoval (růst o 0,09 procenta), německý DAX pak klesl o 0,27 procenta.

  Státy EU schválily čtvrtý balík sankcí proti Rusku, zasáhnou luxus i energetiku

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com