Praha navrhne poslancům regulaci krátkodobých pronájmů

Rada Prahy se shodla na návrzích regulujících krátkodobé pronájmy, které nejčastěji zprostředkovává firma Airbnb. Ta a ostatní podobné digitální platformy by měly povinně sdělovat informace o pronajímaných bytech a o lidech, kteří ubytování poskytují. O změnách zákonů, kterých se návrhy týkají, musí rozhodnout parlament. Rada hlavního města jednala také o výstavbě tramvajové trati u Hlavního nádraží.

„Navrhujeme, aby každý, kdo zprostředkuje prostřednictvím on-line platforem krátkodobé ubytování, byl povinen na žádost obecního živnostenského úřadu sdělit relevantní informace o poskytovateli ubytování a o adresách míst, na kterých jsou tyto služby poskytovány,“ řekla novinářům radní Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

Údaje, které bude obecní živnostenský úřad oprávněn požadovat po on-line platformách, se budou týkat identifikace poskytovatele služeb a rozsahu poskytovaných služeb. Praha a další česká turisticky atraktivní města by je mohla použít k regulaci dopadů tohoto typu podnikání na život rezidentů.

Díky změnám v zákoně by obce mohly stanovit například maximální počet přenocování za rok na jednu ubytovací jednotku nebo maximální počet ubytovaných osob. Díky těmto informacím by obce mohly vymáhat placení poplatků z pobytu či držení živnostenského oprávnění poskytovatelů pobytových služeb.

Návrhy by mohly být předloženy parlamentu na jaře

Legislativní návrhy se týkají zákona o podnikání v cestovním ruchu a živnostenského zákona. O jeho změnách musí rozhodnout parlament. S poslanci chce pražská radní Kordová Marvanová projednávat změny tak, aby byly návrhy předloženy letos na jaře: „Považuji za optimální, aby tyto legislativní návrhy předložila jako poslaneckou iniciativu skupina poslanců tak, aby byla maximální naděje na brzké schválení.“

Tramvaj u Hlavního nádraží

Pražští radní v pondělí také schválili trasu kolejí, které povedou od Národního muzea ke Státní opeře, přes magistrálu a dále k Hlavnímu nádraží a do Bolzanovy. Nyní musí magistrát dokončit návrh změny územního plánu, která výstavbu trati umožní.

  Babiš nečekaně odjel za Zemanem do Lán

Změna by mohla být schválena do roka. Na dotaz ČTK to řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Město bude zároveň s Prahou 1 a dopravním podnikem (DPP) hledat projektanta trati.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com