Izraelské volby vyhrál Likud, většinu pravicový blok ale nejspíš nezíská

Izraelské volby vyhrála s mírným náskokem strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Blok pravicových stran ale zřejmě nezíská většinu potřebnou k sestavení vlády, tedy 61 mandátů. Netanjahuovi budou pravděpodobně chybět nejméně dvě křesla, přesto v projevu mluvil o vítězství a o tom, že se pokusí udělat vše pro sestavení kabinetu.

Podle aktualizovaného odhadu televize Channel 12 získal pravicový Likud 37 křesel, zatímco centristická koalice Modrobílí 32 mandátů.

Na dalších místech skončily Sjednocená kandidátka arabských stran (15 mandátů), sefardská náboženská strana Šas (9), nacionalistická sekulární strana Izrael je náš domov někdejšího ministra obrany Avigdora Liebermana (7), aškenázský náboženský blok Jednotný judaismus tóry (7), koalice levicových stran Strana práce-Gešer-Meretz (7) a nacionalistická koalice Jemina (Pravice, 6).

Pravicový blok (Likud, Šas, Jednotný judaismus Tóry, Jemina) by tak měl 59 křesel a středolevý (Modrobílí, Sjednocená kandidátka, Strana práce-Gešer-Meretz) 54 poslanců.

K sestavení fungující vlády je v parlamentu o 120 křeslech potřeba získat většinu 61 mandátů. Strana Izrael je náš domov se k žádnému bloku nepočítá, Lieberman po minulých volbách odmítl vstoupit do Netanjahuovy vlády a nespojil se ani s Gantzem.

Izrael jde špatnou cestou, varoval Gantz

„Navzdory všemu jsme vyhráli,“ konstatoval Netanjahu a vítězství Likudu označil za nejdůležitější ve svém životě. „Mluvil jsem s lídry všech pravicových uskupení. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom sestavili širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael,“ doplnil. Je podle něj čas skončit s nekonečnou volební kampaní.

Lídr Modrobílých Benjamin Gantz přiznal zklamání a upozornil, že pokud se odhady potvrdí, Izrael se nevrátí zpět na správnou cestu. „V tuto chvíli země potřebuje uzdravení, potřebuje jednotu, usmíření, touží po sjednocujícím vedení. A to je to, co budeme dál nabízet izraelskému lidu, kterému jsme přišli sloužit,“ doplnil.

  Stát New York zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům

Netanjahu děkoval voličům, Modrobílí jsou v šoku

Netanjahu hned po oznámení odhadů a krátce po uzavření volebních místností tweetoval svým voličům: „Děkuji vám.“ V telavivském táboře Modrobílých podle izraelských médií zavládlo zklamání i šok.

Volební výsledek je však zatím stále nejistý, pokud ale oficiální čísla dají bloku kolem Likudu 61 mandátů, bude moci pravice sestavit kabinet a ukončit dlouhodobou patovou situaci, napsala agentura AP. Pokud naopak bude pravici stejně jako po minulých volbách k většině chybět jedno nebo několik křesel, může nejistota pokračovat a nevylučují se ani čtvrté volby.

Přesnější výsledek, pokud jde o rozdělení mandátů, má být znám do úterního rána, oficiální pak za několik dní.

Prezident Reuven Rivlin po konzultaci s předsedy politických stran pověří některého z nich sestavením vlády a ten bude mít na výběr ministrů šest týdnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com