Komise: Maďarsko má dva měsíce na změnu zákona o nevládních organizacích, jinak přijde pokuta

Evropská komise dala Maďarsku dva měsíce na změnu zákona o financování nevládních organizací. Norma, podle které musejí organizace zveřejňovat informace o zahraničních dárcích, porušuje dle loňského rozhodnutí Soudního dvora EU unijní předpisy. Pokud se vláda premiéra Viktora Orbána soudnímu rozhodnutí nepodrobí, čeká Maďarsko finanční postih.

Maďarsko v roce 2017 zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (546 tisíc korun), se musejí povinně registrovat, zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích a na webových stránkách výslovně uvádět, že jsou „organizacemi podporovanými ze zahraničí“.

Zákon podle unijního soudu diskriminuje a obsahuje neopodstatněné restrikce, které jsou v rozporu se základními právy, například s právem na ochranu osobních údajů či svobodu sdružování. „Evropský soudní dvůr byl jednoznačný – maďarskou vládou uvalená omezení na financování organizací občanské společnosti nejsou v souladu s právem EU,“ citovala místopředsedkyni EK Věru Jourovou agentura DPA.

„Nevládní organizace jsou nepostradatelnou součástí našich demokracií. Musíme je podporovat, nikoli s nimi bojovat,“ prohlásila Jourová. Komise má v EU na starosti dohled nad dodržováním evropského práva.

Mnoho maďarských nevládních organizací, na které se vládní restrikce vztahují, je odmítá respektovat, protože považují příslušný zákon za protiústavní. Jde podle nich o útok na občanskou společnost. Úřady za nedodržení předpisů doposud žádnou z nich nepotrestaly.

Evropská komise Orbánovi oznámila podmínky ve čtvrtek. Dvouměsíční lhůta pro implementaci rozhodnutí evropského soudu je součástí procesu, kterým Komise postupuje vůči zemím, které porušují dohodnuté zásady evropského bloku. Pokud Budapešť požadavku nevyhoví, Komise se může obrátit na Soudní dvůr EU, aby rozhodl o pokutě.

Budapešť je připravena normu zrušit a nahradit ji novou

Brusel Orbánovu vládu dlouhodobě kritizuje za podrývání demokratických zásad, svobody soudů, médií i neziskových organizací a nezávislosti akademické půdy. Podle DPA je nově zahájené řízení s Budapeští znamením toho, že Komise ztrácí se středoevropskou zemí trpělivost. EK v uplynulých letech podala na Maďarsko několik žalob, kterým unijní soud vyhověl. Týkaly se zejména azylové a migrační politiky.

  Ukrajinská vláda přijala opatření, s nimiž chce obnovit kontrolu nad Krymem

Maďarská vládní strana Fidesz kvůli tomu přišla o členství v největší středopravé frakci v Evropském parlamentu, sám Orbán ale jakákoliv obvinění odmítá a označuje se za bojovníka za svobodu.

Zákon o nevládních organizacích je součástí Orbánova tažení proti maďarskému rodákovi a miliardáři Georgi Sorosovi, který podporuje liberální a otevřené společnosti. Maďarský premiér neziskové organizace financované Sorosem opakovaně obviňuje z vměšování se do politiky a podporování západních hodnot a migrace.

Mluvčí maďarské mise v EU už avizovala, že Budapešť o kontroverzním zákonu jedná s Komisí a je připravena normu zrušit a nahradit ji zákonem novým. Totéž naznačil i tiskový odbor maďarské vlády, který uvedl, že „maďarský kabinet provede všechna potřebná opatření, aby vykonal rozsudek Soudního dvora EU“.

Šéfka evropské kanceláře Amnesty International Eve Geddieová řekla, že „ostudné otravování nevládních organizací v Maďarsku pokračuje už příliš dlouho“. Nynější varování ze strany EK považuje za důležitý krok k tomu, aby maďarské úřady učinily své odpovědnosti zadost. „Vláda v Budapešti musí zákon okamžitě zrušit a ukončit svoji očerňující kampaň namířenou proti nevládním organizacím,“ uvedla Geddieová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com