Ukrajina uvalila sankce na proruského podnikatele Viktora Medvedčuka a jeho ženu

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny přidala na sankční seznam 8 lidí a 19 společností, včetně politika Viktora Medvedčuka, jeho manželky Oksany Marčenkové a její přítelkyně Natálie Lavrenjukové, která je považována za manželku  Tarase Kozaka. Uložené sankce za financování terorismu. Prezident podepsal odpovídající dekret.

„SBU vede trestní řízení podle článku 258, části 5 – to je financování terorismu.“ V souladu s tím byly podle tohoto článku uplatněny sankce na paní Marčenkovou, na všechny příslušné osoby a na pana Medvedčuka – to je financování terorismu, “uvedl šéf Ukrajinské rady pro národní bezpečnost a obranu Oleksij Danilov.

Zdůraznil, že ukrajinská vláda bude i nadále jednat tímto směrem.

Danilov řekl, že „od roku 1991, pokud někdo ukradl něco ukrajinskému lidu, ukrajinskému státu, musí to dát na své místo.“ Tajemník rady pro národní bezpečnost a obranu rovněž zdůraznil, že „nezáleží na tom, zda se skrývá za poslanecký mandát, nebo má jiné preference“.

„Nebudeme se těmito věcmi zabývat.“ Pokud stát Ukrajina nepřiměřeně přijde o svá aktiva, pak to vše bude revidováno a budou přijata příslušná rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany, “uvedl Danilov.

Sankce byly uplatněny na 3 občany Ukrajiny a 5 občanů Ruské federace.

Pod sankcemi stali také společnosti registrované v Ruské federaci, v Moldavsku a dalších zemích.

Sankce byly uvaleny také na společnosti vlastnící 5 letadel, které provozovaly přímé lety z Kyjeva do Moskvy,

Když byl dotázán na osud televizního kanálu 1 + 1(kanal na kterem pracoval Zelenskyj), jehož část Marchenko vlastní, řekl tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany, že kanál bude i nadále fungovat, ale tato část majetku nebude moci využívat.

USA vyjádřily podporu Ukrajině po uvalení sankcí na kmotra ruského prezidenta Viktora Medvedčuka.

„Podporujeme snahy Ukrajiny chránit svrchovanost a územní celistvost prostřednictvím sankcí.“ Od roku 2014 byly na Medvedčuka uvaleny americké sankce za narušení bezpečnosti, územní celistvosti a demokratických institucí na Ukrajině, “uvedlo ve svém prohlášení velvyslanectví USA na Ukrajině.

  Maďarská vláda do konce dubna prodloužila cenový strop na základní potraviny

Prezidentská tisková mluvčí Julia Mendel uvedla, že sankce vůči televizním kanálům nemají nic společného s útokem na svobodu projevu a financování médií medvedčucké skupiny agresorskou zemí Ruska je nepřijatelné.

Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com