Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR k 7. výročí okupace Krymu

Před sedmi lety, v příkrém rozporu se základními principy mezinárodního práva, Ruská federace anektovala Krym. Česká republika vyzývá Ruskou federaci k respektování mezinárodního práva a ukončení pokračující okupace ukrajinského území.

Na okupovaném Krymu jsou porušována základní lidská a občanská práva. Nepokrytě dochází k pronásledování demokratických aktivistů, politicky motivovaným soudním procesům a cílenému potlačování práv Krymských Tatarů a dalších národnostních menšin.

Militarizace Krymského poloostrova a omezování svobodné plavby v Kerčském průlivu a Azovském moři hrubě porušují mezinárodní právo a ohrožují stabilitu a bezpečnost v Evropě. Kvůli vojenskému působení Ruské federace rovněž dochází k ekologické devastaci okupovaného území i širšího regionu.

Česká republika, a to i vzhledem ke své historické zkušenosti, anexi neuznává a společně s členskými zeměmi EU a NATO a dalšími mezinárodními partnery ji důrazně odsuzuje. Vyjadřujeme jednoznačnou podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti v mezinárodně uznaných hranicích.

Česká republika vyzývá Ruskou federaci k zastavení porušování lidských práv na poloostrově, propuštění politických vězňů z Krymu, respektování mezinárodního práva a ukončení okupace ukrajinského území.

Zdroj: https://www.mzv.cz/

  V Rusku se znovu otevírají restaurace McDonald's, mají nového majitele i jméno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com