Hamáček: Člen komise vybírající testy podal policii oznámení

Novinky.cz

Člen komise hodnotící nabídky na dodání testů pro školáky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi. Na twitteru to dnes uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Hamáček dnes řekl serveru Aktuálně.cz, že meziresortní výběrová komise z tendru vyřadila firmu Chironax i proto, že na ni vyvíjela „nestandardní“ nátlak. Odkazovat se měla na komunikaci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády dnes tendr, ve kterém vyhrála společnost Tardigrad International Consulting, kritizoval a požaduje jeho zrušení.

„Policie dnes přijala oznámení jednoho z členů hodnotící komise k veřejné zakázce – nákup antigenních testů pro testování na školách. Důvodem je nestandardní působení na výběrovou komisi,“ napsal Hamáček na twitteru.

Hamáček se dnes ohledně zakázky na testy střetl přes média s Babišem. V pátek ministerstvo oznámilo, že vybralo vítěze, firmu Tardigrad International Consulting. Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že vítězná společnost nesplnila podmínky tendru a že ze soutěže ministerstvo vyřadilo firmu Chironax, která podala výhodnější nabídku. Babiš následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení. Hamáček postup ministerstva hájí. Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování tajné služby BIS, podle které je společnost napojena na stíhané osoby. Aktuálně.cz uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi.

Hamáček zároveň řekl, že společnost meziresortní výběrová komise vyřadila i proto, že na ni vyvíjela „nestandardní“ nátlak. „Při opakovaných telefonátech ekonomickému náměstkovi ministerstva vnitra se odkazovali na komunikaci s premiérem,“ řekl Hamáček serveru. Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl. Vítěznou firmu označil za podivnou. Její majitelka Monika Jírovcová ČTK sdělila, že podmínky tendru splnila.

Babiš u firmy Chironax poukazoval na to, že dodává materiál i Správě státních hmotných rezerv (SSHR). Její šéf Pavel Švagr na twitteru uvedl, že důvodem, proč SSHR Chironax vybrala, byl, že dala nejlepší nabídku, splnila specifikaci, doložila certifikáty a vzorek prošel testem v laboratoři. „Termín dodávky splnila a cena za respirátor FFP3 byla 31 Kč. Totéž u ochranných obleků. A bezpečnostní riziko? Nějaký relevantní právní důvod? Opravdu nekupujeme tanky, ani komponenty do jaderné elektrárny,“ napsal Švagr.
Autor: ČTK

  Sněmovnu navštíví prezident Pavel, promluví před poslanci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com