Signatářka Charty 77 Dana Němcová se stane čestnou občankou Prahy

celebwiki.blesk.cz

Vedení Prahy udělí čestné občanství hlavního města psycholožce, disidentce a jedné z prvních signatářek Charty 77 Daně Němcové. Ta s udělením již souhlasila. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Čestné občanství je nejvyšším osobním vyznamenáním udíleným hlavním městem. Získala jej dosud asi šedesátka lidí.

„Život paní Dany Němcové je velmi úzce spjat s Prahou, neboť zde prožila převážnou část svého života. Do Prahy přišla v roce 1953, kdy započala studia psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ píše se v dokumentu.

Při studiu se seznámila s Jiřím Němcem, kterého si v roce 1955 vzala. Na konci 60. let minulého století získali Němcovi byt v Ječné ulici, který se stal centrem undergroundu. V roce 1976 podpořili Němcovi v soudním procesu skupinu The Plastic People of the Universe. V lednu 1977 Dana a Jiří Němcovi jako jedni z iniciátorů mezi prvními podepsali Chartu 77.

Němcová také založila Poradnu pro uprchlíky. V roce 2010 jí udělila čestné občanství Praha 2. V roce 2013 obdržela osvědčení o účasti ve třetím odboji.

Hlavní město od roku 1990 udělilo čestné občanství mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávkovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové nebo Miloši Formanovi.

Autor: ČTK

  Havlíček: Tvrdý lockdown není ve hře. Ani demise vlády, ta by znamenala jen více zmatku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com