Poslanci by mohli schvalovat například zákaz dětských dluhů

Poslanci by se dnes dopoledne měli věnovat hlavně schvalování zákonů ve třetím čtení. Je mezi nimi například vládní novela občanského zákoníku, která má přinést zákaz dětských dluhů. Jako první by mohli poslanci schvalovat sporný vládní návrh takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Na schválení čeká i novela, která rozšiřuje pravomoci České národní banky při určování pravidel pro hypotéky. Před schvalováním je i návrh KSČM na pět týdnů dovolené.

Vládní novela občanského zákoníku má stanovit, že vymáhání peněžitých dluhů dětí bude možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Obdobně také ohraničuje vymáhání smluvních pokut. Cílem úprav je předcházet tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s dluhy.

V případě novely zákona o ČNB má centrální banka dostat právo stanovovat podmínky pro poskytování hypoték přímo v zákoně. Dosud mohla vydávat jen doporučení, která nejsou právně závazná. Opoziční poslanci se ale obávají, že to ztíží veřejnosti přístup k hypotékám.

Nejistý je osud vládního návrhu zákona o přechodu k nízkouhlíkové ekonomice přezdívaného Lex Dukovany. Sněmovna ho projednávala na svolané mimořádné schůzi, kde se ale setkal s rozsáhlou a dlouhotrvající kritikou opozice. Opozice chce uzákonit bezpečnostní záruky výběrového řízení na dodavatele stavby.

Autor: ČTK

  Do Lán míří Zemanovi přátelé na plánovanou akci. „Nic o něm nevíme,“ tvrdí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com