Odborníci připravili cviky pro lidi vyléčené z covidu-19

archiv.ihned.cz

Sérii cviků pro pacienty vyléčené z nákazy novým koronavirem připravili odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. Pravidelné cvičení podle zveřejněné brožury může zabránit plicní fibróze a pozánětlivému ztuhnutí plic, což jsou vážné komplikace u pacientů vyléčených z koronaviru. ČTK to sdělil primář kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Milan Sova.

Koronavirus napadá horní cesty dýchací. Pokud imunitní systém včas nezasáhne, postupuje dál do plic, kde může vyvolat virový zánět. V takovém případě léčba podle Sovy trvá déle a pacienti mohou mít dýchací obtíže i dlouho po odeznění infekce.

„U řady pacientů sledujeme po prodělané infekci změny na plicích. Častěji se jedná o starší lidi, u nichž měla infekce horší průběh. Asi u čtyř procent nemocných, kteří u nás podstoupili podrobné vyšetření kvůli přetrvávajícím postcovidovým problémům, pozorujeme výrazné snížení plicních funkcí,“ uvedl Sova.

U většiny pacientů se ale postižené plíce daří dobře léčit. „Problém nastává ve chvíli, kdy se na plicích začnou vytvářet drobné jizvy a jemná plicní tkáň tuhne,“ upozornil Sova na příčiny plicní fibrózy, která plíce poškozuje trvale. Lékaři proto pacientům vyléčeným z covidu-19 doporučují, aby se co nejdříve začali hýbat, posílili plíce správným dýcháním a chodili na čerstvý vzduch.

Experti z Olomouce nyní sestavili pro lidi po infekci covid-19 sadu univerzálních cviků zaměřených na posilování svalů končetin, středu těla, ale také na brániční dýchání, díky kterému se zlepšuje okysličení organismu, zvyšuje rozvíjení hrudníku a posilují dýchací svaly. Silový trénink radí lidem po koronaviru absolvovat minimálně třikrát týdně a každý den jej doplnit o třicetiminutovou svižnou procházku nebo jinou vytrvalostní aktivitou.

„Těm, jež prodělali covid-19 pouze s mírným průběhem nebo dokonce bez příznaků, doporučujeme začít cvičit 14 dní po nemoci. Důležité přitom je vnímat své tělo. Nadměrné pocení, velkou únavu nebo dušnost bychom měli brát jako signály ke zpomalení nebo doplnění dalších vyšetření v odborných postcovidových poradnách,“ uvedla přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN Olomouc Eliška Sovová.

  Zastavme Babiše s komunisty a Okamurou. Spolu jde do finále kampaně

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com