Stát diskriminoval lidi s potvrzenými protilátkami, rozhodl soud

echo24.cz

Ministerstvo zdravotnictví diskriminovalo lidi s laboratorně potvrzenými protilátkami proti nemoci covid-19, vyplývá z nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Zpětně konstatoval nezákonnost květnového opatření, kdy se pro vstup do vnitřních prostor vyžadovalo očkování, negativní test, případně potvrzení o prodělané nemoci. Ministerstvo s rozhodnutím nesouhlasí. Přítomnost protilátek podle něj nezaručuje dostatečnou ochranu před infekcí.

„Tím, že odpůrce nezahrnul laboratorní vyšetření na protilátky mezi podmínky pro vstup do některých vnitřních prostor či účast na hromadných akcích, aniž by to řádně zdůvodnil, se dopustil libovůle a diskriminace těch, kterým byly protilátky laboratorně naměřeny,“ stojí v rozhodnutí. Odpůrcem je v řízení před NSS ministerstvo zdravotnictví.

Podmínky se týkaly přístupu do některých vnitřních prostor, třeba restaurací, a účasti na kulturních a sportovních akcích.

„Musím se podívat na rozsudek Nejvyššího správního soudu, ale musím říct, že mi to přijde poměrně zvláštní. Měli bychom se na to dívat odborně a v tuto chvíli neexistuje žádné jednotné mezinárodní odborné stanovisko, které by řeklo, že člověk, který má určitou hladinu protilátek je považován na stejné úrovni jako očkovaný,“ řekl iDNES.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Víme, že máme systém pokud někdo prodělá nemoc, že po dobu 180 dní je považovaný za bezinfekčního, to platí, ale já si nedokážu představit, že by rozhodoval o tom, že někdo, kdo má určitou hladinu protilátek, tak má být považován za bezinfekčního. Jaká hladina má být, jak dlouho? Taková odborná stanoviska nemáme, určitě se na ten rozsudek musím podívat, ale přijde mi poněkud zvláštní,“ uzavřel ministr.

Na soud se obrátil lékař v Brna, který v minulosti nebyl ani pozitivně testovaný na covid-19, ani očkovaný. Měl však protilátky třídy IgG, což prokázala certifikovaná laboratoř.

  ÚOHS zakázal vnitru nákup zbraní pro policii bez soutěže

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com