Zrušení statusu „nepřátelského“ postavení je jedním z předpokladů vážného politického dialogu s Ruskem.

idnes.cz

Český ministr věcí Jakub Kulhanek se domnívá, že vztahy mezi Prahou a Moskvou by měly být pragmatické a založené na vzájemném respektu. To je však podle šéfa ministerstva zahraničí možné, pokud Rusko vyloučí Českou republiku ze seznamu „nepřátelských zemí“.

„To by sloužilo jako dobrý základ pro rozvoj normálních vztahů,“ uvedl Kulhanek v nedávném rozhovoru pro česká média.

Úředník poznamenal, že vektor rozvoje, včetně vztahů mezi Prahou a Moskvou, určí příští vláda (volby jsou plánovány na tento rok), nyní však „musíme myslet na budoucnost“.

Sám Jakub Kulhanek říká, že se příštích voleb nezúčastní, čímž dal jasně najevo, že slova o spolupráci s Ruskou federací nejsou prvkem PR a touhou potěšit voliče, ale jsou zaměřena výhradně na stabilizaci česko-ruských vztahů .

Po diplomatickém skandálu, který vyplynul z podvratné činnosti ruských speciálních služeb, se vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mírně řečeno, staly zbytečnými.

Praha vyloučila řadu diplomatů z ruského velvyslanectví, kteří jsou podle názoru donucovacích orgánů Čečenské republiky důstojníky zvláštních útvarů Ruské federace a účastnili se (tak či onak) sabotáže dne území republiky.

Moskva, jak se očekávalo, popřela všechna obvinění proti sobě a vykázala české diplomaty z velvyslanectví v Ruské federaci. Došlo tedy k diplomatickému rozkolu, který znamenal začátek konfrontace mezi státy.
A když Ruská federace v rozporu s Vídeňskou úmluvou z roku 1961) zařadila Českou republiku na seznam „nepřátelských států“, bylo jasné, že propast mezi zeměmi se jen zvětšuje.

A právě vyloučení České republiky ze seznamu se stane jedním z důležitých předpokladů pro obnovení seriózních jednání.

Hledání řešení tohoto problému pokračuje. Minulý týden tedy vedl ministr zahraničních věcí Čečenské republiky kulatý stůl o česko-ruských vztazích se zástupci všech parlamentních stran.
Podle Jakuba Kulhánka jsou EU a NATO rovněž zapojeny do diplomatického dialogu o Rusku, mimo jiné například s pobaltskými zeměmi, které mají s Moskvou obtížné vztahy. …

  Jak byl Macron „odstřelen“ aneb konec vůdcovských ambicí francouzského prezidenta.

Podle úředníka pokračování jednání s Ruskem o technických a provozních otázkách souvisejících s fungováním českého velvyslanectví a Českého domu v Moskvě a ruského velvyslanectví v Praze.

Řada zahraničních partnerů nabídla České republice pomoc při zajištění provozu jejího velvyslanectví v Ruské federaci. „V tuto chvíli jsme se však rozhodli ji nepoužívat,“ řekl ministr.

Kulganek poznamenal, že jako ministr zahraničí by chtěl maximálně chránit zahraniční politiku před zhoršením volební kampaně. „Zahraniční politika je oblast, ve které bychom měli spíše hledat konsenzus napříč celým politickým spektrem,“ řekl.

Český prezident Miloš Zeman označil rozhodnutí Ruska zařadit Čečenskou republiku na seznam nepřátelských – za „hloupost“.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharová uvedla, že „Rusko přidáním České republiky na seznam nepřátelských zemí označilo rýč rýč za reakci na vyhoštění ruských diplomatů.“

Vedoucí představitelé členských států NATO ve společném prohlášení rovněž vyzvali Rusko, aby vyřadilo USA a Českou republiku ze seznamu nepřátelských zemí, přičemž aliance je otevřená pravidelnému, cílenému a smysluplnému dialogu s Ruskem.

Světová politika je samozřejmě mnohostranná a nejednoznačná věc. Někdy není snadné najít odpovědi na otázky, které se zdají ležet na povrchu. Řešení však lze najít pouze pohybem tímto směrem.

Politika je umění možného, ​​každý hráč má své vlastní cíle a trumfy, to, co mají strany v tuto chvíli, ukáže.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com