Mezi oběťmi tornáda jsou vinař, učitelka, malé dítě i těhotná žena

blesk.cz

Tornádo, které se před týdnem prohnalo jižní Moravou, za sebou zanechalo šest obětí včetně těhotné ženy. Zemřeli vinař z Moravské Nové Vsi, učitelka z hodonínského gymnázia nebo mladá žena z Mikulčic. Další lidé utrpěli těžká zranění, mnozí zůstávají v péči lékařů. V prvních dnech po tragédii se ale šířily v médiích i na sociálních sítích také nepravdivé či zavádějící příběhy. ČTK se pokusila sestavit přehled obětí tornáda, bez uvedení jmen.

Policie od počátku uvádí jen počet obětí, jména ani konkrétní příběhy nesděluje. Stejně jako hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), jenž dal opakovaně najevo, že nechce, aby se z lidských tragédií „dělaly titulky“. Přehled tak vychází z informací od relevantních zdrojů v oblasti tragédie, místních samospráv, firem či škol, z reportáží některých médií, ale také z údajů zveřejňovaných v adresných veřejných sbírkách na pozůstalé, například na portálu Donio. Informace jsou ověřené vždy z více zdrojů.

Vinař z Moravské Nové Vsi

Starší vinař zemřel v Moravské Nové Vsi. Příbuzní Seznam Zprávám řekli, že jej zabily letící trosky, nestihnul se schovat do sklepa. Rodina přišla také o střechu nad hlavou a hlavní zdroj obživy – restauraci, kterou v městysu provozovala. Obytnou část domu plánují opravit, měla by jim k tomu pomoci veřejná sbírka. Ani restaurace definitivně neskončila. Možná někdy příští rok zase otevřeme, stojí na facebooku restaurace.

Učitelka z hodonínského gymnázia

O smrti usměvavé a energické členky pedagogického sboru informovalo hodonínské gymnázium na svém webu. Podle reakcí někdejších žáků byla osobitou a oblíbenou pedagožkou. Učila matematiku a zeměpis, zemřela už ve čtvrtek. Poslední rozloučení se koná v pátek na hodonínském hřbitově, informovala škola.

Těhotná Slovenka v Lužicích

Mezi mrtvými je žena slovenského původu, která žila s partnerem v Lužicích. Utrpěla zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehla. Byla těhotná, nenarozené dítě nepřežilo. Ve prospěch pozůstalého otce dítěte a zbytku rodiny trvá sbírka na Donio.

  Testy v ČR v sobotu odhalily 3187 případů koronaviru, pokles trvá

Mladá žena z Mikulčic

K obětem tornáda patří čerstvá třicátnice z Mikulčic. Byla absolventkou hodonínské střední školy, která o její smrti informovala na sociálních sítích. Někdejší spolužáci zahájili veřejnou sbírku, ale nikoliv ve prospěch rodiny, která si to nepřála, ale na obnovu obce. Mladá žena podle dostupných informací pracovala jako literární redaktorka a věnovala se tvorbě pro děti.

Chalupář v Pánově a jeho vnučka

Na konci zóny, kudy tornádo prošlo, nedaleko Hodonína-Pánova, stojí bývalá hájenka, kam s rodinou jezdíval šedesátník, jenž jinak žil ve Valašském Meziříčí. Ve čtvrtek u něj byla i dcera a tři vnoučata. Tornádo dům silně zasáhlo, střecha se zhroutila. Podle hasiče, který situaci popsal pro Novinky.cz, byla situace „doslova šílená“. Muž byl na místě mrtvý. Po převozu do nemocnice zemřela i nejmladší holčička. Jde o dítě z Moravskoslezského kraje, o kterém jako o jedné z obětí tornáda informoval tamní hejtman Ivo Vondrák (ANO). Přeživším mohou dárci přispět přes portál Donio.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com