Zemětřesení v Turecku a v Sýrii si vyžádalo přes 200 mrtvých

Počet obětí po zemětřesení, které dnes zasáhlo Turecko a Sýrii, vzrostl na více než 200 mrtvých. Další stovky lidí utrpěly zranění. Uvádějí to tiskové agentury s odvoláním na místní úřady, podle kterých jde o provizorní bilanci, která pravděpodobně strmě poroste. Prioritou je nyní vyprostit lidi zasypané sutinami, poničeny jsou v obou zemích desítky budov. Záchranné týmy bojují se silným deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách. Spojené státy zkoumají možnosti pomoci.

Podle tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD zemětřesení zabilo v sedmi tureckých provinciích nejméně 76 lidí a 440 osob bylo zraněno. Mezitím se počet obětí v Sýrií vyšplhal na více než sto, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Podle úřadu utrpělo zranění nejméně 516 lidí.

Otřesy, které byly cítit až v Káhiře, byly zaznamenány 33 kilometrů od města Gaziantep, které leží ve stejnojmenné provincii, s ohniskem v hloubce 18 kilometrů, informovala dříve americká geologická služba USGS. Oblast poté zasáhly další otřesy o síle 6,7 stupně.

Zemětřesení zasáhlo oblast vzdálenou asi 90 kilometrů od syrských hranic. Spolu s několika městy je tato část Turecka domovem milionů syrských uprchlíků, kteří utekli před dlouhotrvající občanskou válkou ve své zemi. Na syrské straně hranice zemětřesení zasáhlo opozicí ovládané oblasti, které jsou plné několika milionů vysídlených Syřanů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na twitteru uvedl, že do oblastí zasažených zemětřesením byly „okamžitě vyslány pátrací a záchranné týmy“. „Doufáme, že se z této katastrofy společně dostaneme co nejdříve a s co nejmenšími ztrátami,“ napsal.

Americký prezident Joe Biden nařídil vládní agentuře pro humanitární pomoc USAID a dalším federálním vládním partnerům, aby posoudili možnosti reakce na zemětřesení v nejvíce postižených oblastech Turecka a Sýrie, uvedl v prohlášení poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Spojené státy jsou zprávami o ničivém zemětřesení hluboce znepokojeny, dodal.

  Novým prezidentem ČR po Zemanovi bude Pavel, Babiš uznal porážku

Na severozápadě Sýrie opoziční úřady popsaly situaci v povstalci ovládaném regionu jako „katastrofální“ a dodaly, že se zřítily celé budovy a lidé jsou uvězněni pod sutinami. Syrská státní média informovala, že se některé budovy zřítily v severním městě Aleppo a v centrálním městě Hamá. V Damašku se otřásaly budovy a mnoho lidí vyšlo ve strachu do ulic.

V Libanonu zemětřesení vyhnalo obyvatele z postelí a asi 40 sekund otřásalo budovami. Mnoho obyvatel Bejrútu opustilo své domovy a vyšlo do ulic nebo odjelo auty od budov.

V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země na 18.000 lidí. V říjnu 2011 zdevastovaly otřesy o síle 7,2 stupně východoturecká města Ercis a Van, kde zahynulo přes 600 lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com