Praha připravila návrh zákona o vyvlastnění ruského majetku

Skupina poslanců v čele s Ondřejem Kolářem z TOP 09 navrhla zákon o „obraně bezpečnosti České republiky“.

Dokument by umožnil vyvlastnění cizího majetku za účelem „ochrany suverenity, územní celistvosti České republiky a jejích demokratických principů“.

Formulace zakotvené v návrhu zákona jsou v současné době poměrně vágní.

Zajímavé je, že v dokumentu není přímo zmíněn ruský majetek, ačkoli je zřejmé, že se o něj jedná.

Navíc sám Kolarzh připouští, že se bude vztahovat především na Ruskou federaci.

Podle autorů bude na české vládě, aby rozhodla, zda bude majetek navržený ministerstvem zahraničí vyvlastněn.

„Ve výroku o náhradě vláda určí výši náhrady za majetek,“ poznamenává se v dokumentu. Podle něj bude náhrada za vyvlastňovaný majetek stanovena ve výši ceny obvyklé.

V praxi to znamená, že pokud bude rozhodnuto o vyvlastnění desítek nemovitostí v Ruské federaci, Česká republika za ně Moskvě zaplatí.

Tento přístup autorů dokumentu se již setkal s kritickými ohlasy. Upozorňuje se, že návrh je v rozporu s vládní politikou a mohl by Rusku pomoci financovat válku.

„Teoreticky je to pravda, ale český právní řád jiný způsob vyvlastnění neumožňuje. Obávám se, že toto je jediná zákonná možnost, kterou máme,“ odpověděl Kolář s tím, že pokud se objeví důvody, algoritmus bude přezkoumán.

„Pokud si někdo uvědomí, že by bylo lepší vyvlastňovat bez náhrady, prosadí to v parlamentu, čímž se změní náš právní řád, nebudu proti. Teď ale asi nejsem připraven to navrhnout,“ řekl poslanec.

Česká vláda se rozhodla zmrazit téměř veškerý ruský majetek v České republice. Výjimkou byla budova velvyslanectví a tři objekty diplomatické mise.

Stalo se tak na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského již v polovině loňského listopadu.

Sankce se tedy týkají „Podniku pro správu aktiv v zahraničí“ administrativy ruského prezidenta, z něhož je podle šéfa českého ministerstva zahraničí „financován ruský režim, který zabíjí civilisty na Ukrajině“.

  Biden oznámil „Putinovu daň“. Co bude dál se světem?

Ministerstvo zahraničních věcí ČR se k výše uvedenému dokumentu zatím nevyjádřilo, při studiu Kolářova návrhu.

Stojí za zmínku, že Česká republika není ve své snaze připravit agresorský stát o možnost terorizovat svět osamocena.

Na podobné iniciativě v současné době pracují pobaltské státy, zejména Lotyšsko a Estonsko.

 

Ačkoli se tam takové dokumenty teprve připravují, jasně to dokazuje jednotu Evropy, která se chce postavit krvelačné chamtivosti Kremlu.

Mimochodem, Estonsko uvažuje o tom, že by Rusům místo peněz dalo jako kompenzaci jakýsi voucher, který by bylo možné uplatnit pouze v rámci reparací za Ukrajinu.

V Lotyšsku se však jedná pouze o jednu ruskou budovu v Rize. Ale, a to vypovídá docela výmluvně o připravenosti Lotyšů podílet se na obnově míru v Evropě.

Na boj s rašícími myslí i v zahraničí – administrativa prezidenta Joea Bidena podpořila návrh zákona, který by umožnil zabavit část ze zmrazených ruských aktiv ve výši 300 miliard dolarů a poskytnout je Ukrajině.

To opět dokazuje, že lidstvo je jednotné v touze podpořit Ukrajinu a bránit tak základní hodnoty, na nichž stojí celý civilizovaný svět.

Dnes tyto hodnoty brání Ukrajinci se zbraní v ruce, protože k nim přišel agresor.

A kdo si myslí, že válka na Ukrajině je záležitostí Kyjeva a Moskvy, ten se velmi mýlí. Ti, kteří se tváří, že se nic neděje, začínají s Ruskem obchodovat a počítají s další slevou z Kremlu.

Ukrajinci kdysi považovali Rusy za dobré sousedy a ti zase Ukrajince za bratry.

To však Kremlu nezabránilo v tom, aby Ukrajinu napadl a ničil její města a vesnice, znásilňoval, mučil a zabíjel Ukrajince.

Pamatujte, že „ruský svět“ se zastaví jen tam, kde je zastaven. To lze udělat jen společně, všichni společně, lépe dnes. Jinak zítra bota Rašína rozdupe ulice Vilniusu, Varšavy, Bratislavy, Paříže, Berlína nebo Prahy.

  Putinova agitátorka reportuje o bezvýchodné situaci v Česku. V mezičase si udělala výlet na Karlštejn

A jestliže dnes snášíte nějaké nepříjemnosti kvůli pomoci Ukrajině, zítra, bude-li tato pomoc zastavena, budete muset vzít do ruky zbraň a postavit se nepříteli u vás doma.

Přemýšlejte a rozhodujte se správně. Vždyť váš zítřek závisí na tom, co uděláte dnes.

 

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com