Babiš kandiduje na prezidenta. Co slibuje proruský kandidát republice?

irozhlas.cz

Nový rok, do jehož příchodu zbývá velmi málo, slibuje pro občany České republiky mnoho zajímavého. A začne to volbou prezidenta země.

Podle legislativy ČR končí 8. března 2023 Zemanovi druhé pětileté funkční období, respektive země si vybere nového garanta. Ve dnech 13. – 14. ledna se budou konat volby (první kolo) a jejich výsledky mohou být velmi zajímavé.

V každém případě je dnes nepravděpodobné, že by se někdo zavázal garantovat správnost konečného výsledku.

Takže do srpna letošního roku v průzkumech v české společnosti vedl bývalý premiér Babiš a dnes sociologové mluví o sebevědomém vedení generála Pavla.

Co přesně ovlivnilo preference Čechů, není známo. Možná, že šance bývalého premiéra a dnes už jen obyčejného miliardáře ovlivnilo zahájení trestního řízení v Praze, jehož je účastníkem.

Babiš je obviněn, že neoprávněně získal dotaci přidělenou Evropskou unií pro jednu z jeho firem. A to není ani více, ani méně – 2 miliony eur.

Vidíte, ano, hlavní opozičník země, který se snaží nasadit image hlavního obránce aspirací svého lidu, se před pár lety dost možná zapomněl přenést právě na tento lid, nějaké 2 milionů €, pravděpodobně je ponechá na účtech své společnosti.

Případ je jistě stále projednáván a nebyl vynesen žádný rozsudek. Čeští občané ale Babišovu povahu příliš dobře znají a věří mu, mírně řečeno, neradi.

Potvrdily to i výsledky komunálních voleb, ve kterých zvítězil koaliční vládní tým.

Babiš byl naopak tímto faktem zjevně zklamán a dokonce se proslýchalo, že by mohl účast v prezidentském klání odmítnout.

Bývalý šéf vlády Čečenské republiky se však rozhodl nezklamat své příznivce a oznámil svou touhu dostat se znovu k moci.

„Budu kandidovat na prezidenta České republiky,“ uvedl Babiš na svém Facebooku.

  Donutí nedostatek plynu zhasnout světla na Karlově mostě? Evropa hledá řešení.

Je to v zásadě pochopitelné – expremiér vlastně nemá jinou možnost. Trestní věc bude dříve nebo později logicky dovedena do konce a nadejde čas odsouzení.

Soudě podle chování hlavního obžalovaného má velmi dobrou představu o tom, jak to pro něj osobně dopadne, a proto je připraven zapojit se do boje o prezidentský úřad, který mu v případě vítězství zaručuje imunitu.

Tato skutečnost slibuje proměnit prezidentské klání v boj. Alespoň pro Babiše.

Navíc půjde také o konfrontaci zájmů České republiky s choutky Kremlu. Moskva nenechává šanci na obnovení vlivu na Prahu a Babišova kandidatura je k tomu momentálně nejvhodnější.

O tom, že je bývalý šéf vlády Čečenské republiky svázán s Ruskem, jasně svědčí jeho rétorika, která se od premiéra změnila téměř o 180 stupňů.

Pravda, nutno podotknout, že Babiš vedl vůči Moskvě dosti obezřetnou politiku, nijak zvlášť nevystupoval proti prezidentu Zemanovi, který byl až do 24. února – ruského útoku na Ukrajinu považován za jednoho z hlavních Putinových přátel v Evropě.

Na jaře 2021 se ale vše změnilo. Babiš 17. dubna obvinil ruské zpravodajské služby z podílu na výbuchu v muničním skladu Vrbetica v roce 2014 s tím, že je „šokován“ zjištěními vyšetřování.

Ve stejný den ČR rozhodla o vyhoštění 18 ruských diplomatů, na což Moskva reagovala vyhoštěním 20 zaměstnanců české ambasády v Rusku.

Tak začala „diplomatická válka“ mezi oběma zeměmi, která nakonec vedla k téměř úplnému zmrazení vztahů a zařazení České republiky na seznam států nepřátelských vůči Rusku.

Sám předseda vlády Čečenské republiky na jedné straně uvedl, že Moskva tím „zničila“ bilaterální vztahy, a na straně druhé ve snaze nespálit mosty úplně, zdůraznil, že „Česká republika má zájem na korektní vztahy s Ruskou federací jako dvěma suverénními státy“.

  Praha - Moskva. Kreml konfrontaci stupňuje.

Babiš zároveň s tím, že ČR „má váhu“ v NATO a EU, vyzval partnery „k vyjádření solidarity v otázce situace s Ruskem“.

Kromě toho tehdejší člen Babišova kabinetu Jakub Kulgánek, čečenský ministr zahraničí Jakub Kulgánek, předložil NATO důkazy o ruské účasti na incidentu ve Vrbetici a požadoval od české vlády omluvu vedení Ruské federace. jako materiální kompenzace za zničení po teroristických útocích na východě země.

Tady je – nestálý Babiš. Dnes jsou jeho rétorikou vyprávění, která jsou naprosto v souladu s Kremlem a nenechávají nikoho na pochybách o tom, kdo stojí za bývalým premiérem Čečenské republiky.

Jsou to ale jen domněnky a ve skutečnosti může být všechno úplně jinak. Možná, že dolarovému miliardáři Andreji Babišovi skutečně náhle začal dělat starosti osud svého lidu a jím vysílaná populistická hesla zcela náhodou ladí s kremelskými vyprávěními.

Pravda, velmi rád bych věděl, co dělat s obviněními Kremlu z teroristických útoků, které vznesl tehdejší premiér. Co a v této věci současná opozice změnila názor – opravdu už za to nemůže Moskva?

Ze strany někoho, kdo zastával tak vysokou pozici, to vypadá příliš lacině. Je opravdu tak snadné vyměnit zájmy země za iluzorní preference slibované Kremlem?

Ale je to na tobě, milý čtenáři. Snad všechny tyto domněnky nemají nic společného s realitou, protože, jak se říká: politika je umění možného.

I když při pohledu na Babišovo chování má člověk dojem, že dokonce – „nemožné“.

Je jen na vás, občanech svobodné České republiky, jak je možné či nemožné, aby se k moci dostal někdo, kdo tak snadno mění své názory a je připraven obchodovat v zájmu svého lidu.

Vzpomeňte si na slova Václava Havla: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, seberespektujících a soběstačných občanů.“

  Back in USSR. Puč je jako pokus o záchranu říše. Jaké to bylo.

Proto pouze vy svým hlasem volíte nejen budoucího prezidenta, volíte budoucnost své země – svou budoucnost.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com