Zelenskyj: Rusko o míru vyjednávat nechce, na bojiště stále posílá nové vojáky

globe24.cz

Rusko nechce s Ukrajinou vyjednávat o ukončení války, stále posílá na bojiště tisíce nových vojáků a skrytě pokračuje v částečné mobilizaci, kterou už označilo za skončenou. Ve svém pravidelném večerním projevu to v pátek řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj má ruská armáda na Donbase těžké ztráty a přišla tam o více vojáků, než během obou čečenských válek.

„Pokud někdo zvažuje vyjednávání, tak nehledá způsoby, jak oklamat všechny kolem sebe, aby mohl poslat desítky nebo stovky tisíc dalších lidí – mobilizovaných nebo žoldáků – do mlýnku na maso,“ řekl Zelenskyj. „Lžou o tom, že mobilizace byla úspěšně dokončena… Pravda je, že v ruských regionech i na okupovaném ukrajinském území dál shánějí lidi, které by poslali na smrt,“ dodal ukrajinský prezident.

Podle ukrajinského generálního štábu nově mobilizovaní ruští vojáci míří i do Běloruska, které ruské armádě poskytlo ubytovací kapacity a výcvikové prostory.

Nejtěžší boje se podle Zelenského nyní vedou u měst Bachmut a Soledar v Doněcké oblasti. „Držíme tam svoje pozice,“ řekl a dodal, že Rusko nejspíše v bojích už ztratilo tolik vojáků a munice jako během obou válek v Čečensku, které se odehrály v období 1994-1996 a 1999-2009.

Údaje o počtu obětí, které bojující strany zveřejňují značně odlišné, nelze nezávisle ověřit. Kyjev uvádí, že od začátku konfliktu v únoru přišlo Rusko o téměř 75.000 vojáků, Moskva přiznává zhruba desetinové ztráty.

ČTK

  Dánsko a ČR dodají za dánské peníze Ukrajině další vojenskou pomoc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com