Členové TOP 09 se sejdou v Praze na programové konferenci

Členové vládní TOP 09 se dnes sejdou v Praze na programové konferenci. V několika blocích budou debatovat o tom, jak Česko vyvést ze současné krize způsobené razantním zdražováním, zejména energií. V úvodu vystoupí předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová k budoucnosti TOP 09.

Ke stranickým prioritám patří bezpečnost spojená s členstvím v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, prosperující ekonomika, kvalitní zdravotnictví, proměna energetiky s ohledem na životní prostředí a využití vědy a výzkumu, uvádí TOP 09. Česko by se navíc mělo podle této strany opět začít upínat k cíli přijmout společnou evropskou měnu euro. Kabinet to ale v tomto funkčním období neplánuje.

V loňských sněmovních volbách kandidovala TOP 09 společně s ODS a KDU-ČSL v koalici Spolu. Strana proti minulému volebnímu období zdvojnásobila počet svých poslanců na 14. V koaliční vládě Petra Fialy (ODS) zastupují TOP 09 ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová. V Senátu po letošních volbách vzrostl počet jeho členů nominovaných TOP 09 o jednoho na šest. Strana má také dva europoslance.

V současných sněmovních volebních modelech přisuzují agentury TOP 09, pokud by kandidovala samostatně, zisk zhruba čtyř až šesti procent hlasů. Pohybuje se tedy kolem pětiprocentní hranice stanovené pro vstup do dolní komory.

ČTK

  Mám sondu a umělou výživu, přiznal Zeman. Babiš se vzdal podle něj brzy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com