Sněmovna zatím nezrušila automatické zřizování datových schránek pro obyvatele

Sněmovna zatím nerozhodla o zrušení automatického zřizování datových schránek pro obyvatele od příštího roku. Návrh poslance STAN Petra Letochy měla v rámci novely o digitálních službách schvalovat na dnešní mimořádné schůzi, kterou ale nedokončila a přerušila ji do 16. listopadu. Kromě poslancovy úpravy by měla projednat i samostatnou vládní novelu se stejným cílem.

Ministerstvo vnitra má podle platného zákona zřídit datové schránky automaticky lidem, kteří se od příštího roku přihlásí například bankovní identitou nebo elektronickým občanským průkazem ke kterékoli digitální službě státu. Podle Letochova návrhu i vládní novely by ale i běžní občané měli mít nadále datovou schránku výhradně na základě své žádosti, jako je tomu nyní.

Letocha navrhl úpravu v rámci novely, která má umožnit vznik Digitální a informační agentury. Ve shodě s ministerstvem vnitra označil automatické zakládání datových schránek obyvatelům za ambiciózní. Případná deaktivace datových schránek by byla pro řadové občany příliš zatěžující. Povinnost mít datové schránky by měla být podle novely uzákoněna pouze pro živnostníky a firmy, už nyní ji mají úřady.

Automatické zavedení datových schránek pro občany od příštího roku bylo schváleno loni jako součást zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy. Schránku podle zákona mají automaticky dostat dva miliony držitelů živnostenského oprávnění a asi 200.000 právnických osob, které ji dosud nemají. Nyní funguje 1,667 milionu datových schránek, z toho asi tři čtvrtě milionu bylo zřízeno povinně a 910.000 dobrovolně.

Ministerstvo vnitra již dříve uvedlo, že od ledna do března se má počet zřízených datových schránek zvýšit o 2,2 milionu na zhruba 3,9 milionu. Schránku měly automaticky dostat dva miliony držitelů živnostenského oprávnění a asi 200.000 právnických osob, které ji dosud nemají.

  Havlíček představuje plán, jak budou Češi nakupovat na Vánoce

Vnitro bude datové schránky zřizovat na základě platného zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů všem subjektům vedeným v registru osob. Největší část nových držitelů tak budou tvořit podnikající fyzické osoby, tedy živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné, dále pak některé právnické osoby, které jsou evidované v registru osob a dosud datovou schránku nemají, například společenství vlastníků jednotek, spolky nebo nadace. Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Na začátek druhé poloviny listopadu Sněmovna odložila také druhé kolo projednávání vládní novely o zjednodušení povolování menších staveb obnovitelných zdrojů energie. Předloha stanoví, že pro stavby obnovitelných zdrojů energie do 50 kilowatt nebude třeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu. Nyní není licence nutná u zdrojů do deseti kilowatt.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com