Babiš podporuje pozici české vlády vůči Izraeli, Fiala shodu oceňuje

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš podporuje pozici české vlády vůči Izraeli. Řekl to v dnešní debatě s premiérem Petrem Fialou (ODS), kterou vysílala televize Nova. Fiala jeho postoj ocenil. Fialova vláda považuje Izrael za klíčového spojence Česka. „Já myslím, že tam máme stejný názor, že my tu pozici podporujeme,“ řekl Babiš.

Když letos 10. října Sněmovna odsoudila teroristický útok palestinského hnutí Hamás proti Izraeli, hlasovali pro to všichni přítomní poslanci, tedy včetně všech přítomných poslanců ANO.

„To bych chtěl podpořit a říct, že to je dobrá zpráva,“ konstatoval Fiala. Je rád, že podpora Izraele jde napříč politickým spektrem. Jako první zahraniční státník po útoku palestinského hnutí Hamás 7. října už 10. října navštívil židovský stát šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Koncem října do Izraele přiletěl také Fiala.

Palestinské hnutí Hamás, jež se moci v Pásmu Gazy chopilo po ozbrojeném konfliktu s palestinskou stranou Fatah v roce 2007, zaútočilo na Izrael 7. října, kdy zabilo na 1200 lidí a přes 200 dalších osob vzalo do Gazy jako rukojmí. Izrael v odvetě zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy ve snaze Hamás zničit. Při ostřelování a pozemní operaci v Pásmu Gazy zahynulo podle palestinských úřadů, které kontroluje v této oblasti Hamás, zhruba 19.000 lidí, většinou civilistů. I

V otázce pomoci Ukrajině oba politici shodnou řeč nenašli. Babiš vyčetl Fialovi, že „kašle na lidi“ a stará se jenom o Ukrajinu.

„Děláme správnou věc, když pomáháme Ukrajině,“ prohlásil Fiala. Česká pomoc Ukrajině podle něho stála zhruba 38 miliard korun. Z toho deset miliard bylo určeno krajům, obcím nebo občanům na ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Pracující Ukrajinci mezitím podle premiéra zaplatili 18 miliard korun na odvodech, protože už 120.000 z nich našlo uplatnění na trhu práce. Dalších 18 miliard získalo Česko jako kompenzaci za vojenskou pomoc. „Dvojnásobek hodnoty, kterou jsme vůbec na těch zbraních poskytli,“ podotkl premiér. Stát také vydal licence českým firmám na komerční dodávky vojenského materiálu za 125 miliard korun, dodal.

  V pátek přibylo v ČR 13.605 případů covidu, méně než před týdnem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com